Čak i oni koji izbegavaju povrće u širokom luku zavoleće novi način pripreme cvekle, karfiola, tikvica, kupusa, piše Lepa & Srećna.

Pečenjem se zadržavaju najlepše arome povrća, a površina postaje karamelizovana i hrskava. Uključite rernu na 220 C, povrće očistite, posolite i pobiberite pa ga ovlaš premažite uljem i poređajte na pleh sa podmazanim papirom za pečenje. Uz pečeno povrće možete poslužiti i odgovarajuće sosove i prelive za one dane kad smete malo i da „zgrešite“ u dijeti.

Špargle

Priprema: Odsecite drvenasti donji kraj.

Vreme u rerni: 15–20 minuta

Dodaci: iscedite malo limuna preko povrća i naseckajte malo peršuna.

Cvekla

Priprema: Male ostavite ucelo, a veće isecite na četvrtine. Zamotajte komade u aluminijumsku foliju.

Vreme u rerni: 45 minuta – 1 sat

Dodaci: Prelijte sa malo jogurta ili narendajte malo kozjeg sira ili kamambera.

Brokoli i karfiol

Priprema: Isecite na male komade, tako da budu jednaki.

Vreme u rerni: 35–45 minuta

Dodaci: Prelijte sa malo soka od limuna ili narendajte parmezan.

Prokelj

Priprema: Odsecite donji deo, velike presecite na pola i okrenite na tu površinu kad pečete, a male ostavite ucelo.

Vreme u rerni: 20–25 minuta

Dodaci: Prelijte sokom od limuna.

Kupus

Priprema: Isecite na debele kriške, pa onda na manje komade.

Vreme u rerni: 45 minuta – 1 sat, s tim što parčiće treba da okrećete. Budite pažljivi da se listovi ne razdvoje.

Dodaci: Poprskajte balzamiko sirćetom.

Šargarepe

Priprema: Odsecite vrhove, očistite površinu pa rasecite po dužini.

Vreme u rerni: 40 minuta

Dodaci: Pre pečenja možete posuti seckanim ruzmarinom ili belim lukom. Kad budu pečene, poprskajte balzamiko sirćetom.

Pečurke

Priprema: Odsecite vrhove. Ostavite pečurke cele ili presecite na pola i okrenite na tu površinu kad pečete,.

Vreme u rerni: 20–30 minuta

Dodaci: Pre pečenja možete posuti seckanim ruzmarinom, a posle pečenja sa malo svežeg bosiljka.

Krompir i batat (slatki krompir)

Priprema: Isecite na kriške, a ako možete dobro da očistite koru, možete je čak ostaviti i neoljuštenu.

Vreme u rerni: 45 minuta – 1 sat

Dodaci: Dodajte svež seckan ruzmarin pre pečenja.

Paradajz (čeri ili “šljiva”)

Priprema: Čeri ostavite ucelo, a “šljiva” paradajz presecite na pola i okrenite na tu površinu kad pečete,

Vreme u rerni: 20–25 minuta

Dodaci: Pospite pre pečenja seckanim belim lukom ili svežim bosiljkom i / ili izmrvljenim feta sirom posle pečenja.

Tikvice

Priprema: Odsecite krajeve, rasecite na ploške ili kriške.

Vreme u rerni: 20 – 30 minuta

Dodaci: Posle pečenja pospite seckanim listićima nane ili bosiljka ili poprskajte limunovim sokom.

Izvor: Lepa&Srećna