Potrebno:

  • 250 g mlevenog keksa
  • 250 g kesten pirea
  • 150 g margarina
  • 100 g šećera u prahu
  • 100 g mlevenih oraha
  • 50 ml ruma.

Fil: 

  • 250 g kesten pirea
  • 250 g mlevenih oraha
  • 100 g margarina
  • 100 ml vode
  • 100 g šećera
  • 20 g vanilin šećera
  • 50 ml ruma

Dekoracija:

  • 2 kesice šlaga
  • 50 g čokolade

Priprema:

Margarin izvadite pola sata do sat vremena ranije iz frižidera da omekša na sobnoj temperaturi. Dobro ga umutite sa šećerom u prahu. Dodajte rum, zatim kesten pire uz stalno mućenje mikserom. Kad se sjedini, dodajte orahe i na kraju keks, a mućenje nastavite varjačom. Kalup za tortu obložite folijom s unutrašnjih strana, pospite s malo šećera u prahu i sipajte umućenu masu. Rasporedite ravnomerno po kalupu i gledajte da što više izravnate gornju površinu. Stavite u frižider da se ohladi. Za fil u šerpu stavite vodu sa šećerom i vanilin šećerom.

Zagrejte dok voda ne proključa i šećer se ne istopi. U manju vanglu stavite orahe, prelijte ih ključalom vodom sa šećerom. Promešajte varjačom da se napravi gušća smesa. Sipajte rum, ponovo promešajte varjačom. Kad se lepo sjedini, dodajte margarin i kesten pire, a mućenje nastavite mikserom na manjoj brzini dok se ne izjednači. Izvadite kalup iz frižidera, pa pripremljenu masu pažljivo izvrnite na tanjir za tortu. Polako nanesite fil tako da prekrije samo gornju površinu torte.

Vratite u frižider da se hladi. Kad se torta stegne, umutite šlag prema uputstvu s kesice i njime premažite tortu s gornje strane. Narendajte čokoladu preko šlaga.

Recepte piše: Milja Lukić