Sastojci (za 16 parčića):

Za testo

  • 3 belanceta 
  • 150 g šećera 
  • 75 g lešnika 
  • 2 kašike brašna 
  • kašika gustina 
  • 1 dl vode
  • malo soli 
  • kašičica praška za pecivo

Za fil:

  • 12 žumanaca 
  • 150 g šećera 
  • 1/2 dl svežeg soka od pomorandže 
  • kašika gustina 
  • 250 g putera 
  • 150 ml slatke pavlake
  • 100 g bele čokolade 
  • 50 g crne čokolade

Priprema:

Zagrejte rernu na 200 stepeni. Umutite belanca sa decilitrom vode i malo soli, dodajte šećer i mutite dok ne dobijete čvrst sneg. Umešajtebrašno, gustin, prašak za pecivo i pečene mlevene lešnike. Polako ih sjedinite sa snegom od belanaca. Sipajte u podmazan (prečnika 30 cm) pleh i sve četiri kore pecite po 25 minuta. U međuvremenu na pari 30 minuta kuvajte krem od žumanaca i šećera, pa dodajte gustin i sok od sveže ceđene pomorandže. Fil ohladite, dodajte mu penasto umućen puter, sjedinite ga sa kremom od žumanaca. Dodajte čvrsto umućenu slatku pavlaku, pa time filujte sve kore, a preostalim kremom premažite tortu. Sa strane obložite izdrobljenim grilijašem (istucan karamelizovani šeer, pomešan sa mlevenim lešnicima). Odozgo, na krugu od bele čokolade uz pomoć štapića i crne čokolade, napravite „Esterhazi šaru“.

Napomena: Ova čuvena torta je dobila ime po austro­ugarskom grofu Esterhaziju, a do dana današnjeg se vodi sudski spor između Beča i Budimpešte oko toga čija je „licenca“ za tortu. Recept je zauvek ostao tajna, pa svaka poslastičar­nica pravi svoju verziju dodajući ili oduzimajući nešto od tek naslućenih sastojaka.

Recepte piše: Milja Lukić

Izvor: Lisa