Sastojci:

  • oko 300-400 g šampinjona
  • oko 25 g raznih sušenih pečurki
  • 2 manje šargarepe
  • komadić korena celera
  • pola struka praziluka
  • mala glavica luka
  • 1 lovorov list
  • mirođija, so, biber
  • 2 dl kisele pavlake
  • svež peršun
  • 2 kašike brašna ili gustina (po želji)
  • sveže rendan parmezan (po želji)
  • seckani peršun (po želji)

Priprema:

Šampinjone operite i iseckajte. Prokuvajte ih, izvadite šupljikavom kašikom i ostavite sa strane. Suve pečurke potopite u vodu na desetak minuta, izvadite ih i naseckajte. U vodu u kojoj su se kuvali šampinjoni dodajte dosta mirođije, celer, šargarepu, praziluk, celu glavicu luka, suve pečurke, lovor, so, biber, kao i vodu u kojoj su se namakale suve pečurke.

Kad je sve skuvano, možete supu da našravite I zaprškom, po želji. Ako se odlučite za zapršku, u šoljicu vode stavite brašno ili gustin i promešajte, pa dodajte u supu. Sve lepo promešajte, dodajte kiselu pavlaku i na kraju šampinjone, pa sve usitnite štapnim mikserom. Deo pečurki možete da ostavite i u komadićima. Pred posluživanje pospite svežim peršunom i parmezanom po ukusu.

Recept piše: Milja Lukić