Kada je završila fakultet nije znala skoro ništa da skuva. Imala je sreću da preko puta nje u Kragujevcu živi komšinica koja je bila odlična kuvarica pa je osnove kuvanja naučila upravo od nje. Sada recepte nalazi u raznim kuvarima.

Nada voli ljutkastu paradajz čorbu sa jajetom, punjene suve paprike, gulaš sa rezancima, krompir na sto načina, skušu na žaru, jela sa roštilja, cezar salatu i začinske biljke, neke zbog ukusa a neke zbog boje, kao što je šarfran. Ono što joj ne prija su iznutrice i jagnjetina, izuzev one planinske, koja nema miris. Kada ima vremena, voli da kuva za sestru, prijatelje, goste...

S obzirom na to da je Vojvođanka, voli da kuva stara vojvođanska jela. Kada joj dođe sestra iz Vrdnika pokaže se u najboljem svetlu opremljena varjačom, keceljom i najboljim sudovima. Volela bi da ima i kuvarsku kapu, ali ne samo kao dekor. Kaže, da bi kuvanje bilo s uživanjem morate imati dobru opremu, posuđe, dobar osećaj, šporet... Voli da kuva ali isto tako voli i da ode u restoran. Najviše voli da jede u društvu svoje sestre, sestričine i njenog sina. Takođe omiljen joj je ručak kod najbolje drugarice i njene porodice.

Uz veliku gozbu i potpunu dekoraciju uživa u njihovom društvu, bez obzira na dan u nedelji. Smatra da porodica mora da ima okupljanje bar u toku jednog obroka. S obzirom na brz tempo života, umesto ručka to može biti i večera. Zajednički obrok uvek više prija, a time se i poštuje kućni red i neguje tradicija. Deca uvek uče od starijih a takav obrazac ponašanja se prenosi na sledeće generacije. Ako se poštuju zdravi stilovi života, dr Macura ističe da je doručak od 8 do 10 časova, najvažniji energetski unos u toku dana. 

- S obzirom da brzo živimo, nema mogućnosti da spremamo zahtevne ručkove tokom nedelje, ali je zato vikend vreme za iskazivanje kulinarskih veština. Ne bih mogla da zamislim dan bez voća i povrća, a sebe sam izvežbala da budem veoma skromna kad treba, mada sam u suštini veliki hedonista - sa osmehom nam je rekla. 

Na sledećoj strani pročitajte recept za mućkalicu na način Nade Macure.

PageBreak

Potrebno je:

  • 500 g svinjskih šnicli (od vrata ili buta, ali da nije previše masno)
  • 3 glavice crnog luka
  • 6-8 crvenih paprika
  • 3-4 paradajza
  • so, biber, kari, bosiljak i začini po ukusu

Priprema:

Šnicle istanjite i posolite a povrće iseckajte, pa ređajte u vatrostalnu činiju red krupnije iseckanog luka, red paprike, paradajza i šnicle. Ređajte dok ne potrošite sve sastojke i završite mesom. Poklopite i pecite u rerni 45 minuta na 220 stepeni.

Otklopite i ostavite još desetak minuta da se zapeče. Možete servirati uz veoma ukusnu zimsku salatu.

Tekst: Vesna Stanimirović