Tamara Grujić, voditeljka Radne akcije i rubrike "Tačno po receptu" utorkom i petkom u emisijama "Tačno 9" i "Tačno 1" na Prvoj televiziji voli potpuno raznoliku hranu.

- Volim zaista sve. I meso, nebitno da li je pečenje, roštilj ili kuvano, ribe, plodove mora, paste, egzotičnu kuhinju, sve volim da probam. Imala sam prilike da u rubrici Tačno po receptu probam božanstvene specijalitete iz Indonezije, Brazila, Meksika… Uz to ako dodam kinesku kuhinju i suši, jasno vam je koliko sam konfuzna. Suprotno svemu što volim, moram da pazim na liniju jer se veoma lako gojim. Što sam starija, svesnija sam da nekih stvari jednostavno moram da se odreknem. Ne mešam namirnice koje ne bi trebalo da se spajaju, kao što svi znamo proteine i ugljene hidrate, tako da je moja ishrana u poslednje vreme veoma jednostavna. Za doručak ovsene pahuljice, šumsko voće i jogurt, ili mleveno laneno seme i jogurt, ili proja, ili salata od rendanog kupusa, šargarepe i celera, za ručak grilovano povrće ili samo pečurke, ili spanać sa prazilukom, za večeru riba ili piletina sa zelenom salatom. U velikom luku izbegavam brzu hranu i pekare, šta ću…

Koje je vaše omiljeno jelo?

- Veoma mi je teško da odgovorim na ovo pitanje. Ali, ipak ću se odlučiti da izaberem jela koja me pre svega podsećaju na detinjstvo. To je rinflajš, meso iz supe, sa sosom od paradajza i pire krompirom (baka po ocu je iz Banata, pa je i moja mama jednostavno preuzela jelo koje obožava moj tata što su preneli na mene i moju sestru), onda, naravno, dobra sarma koju pravi moja druga baka po mami, i pohovani mozak sa tartar sosom koji najbolje na svetu pravi moj tata. Ne pamtim kad sam ih jela, da čovek prosto poludi!

A šta ne volite da jedete?

- Jedino na svetu što ne volim da jedem su iznutrice, osim prethodno pomenutog pohovanog mozga. Dakle, škembići, crevca…

Gledamo vas kako kuvate u emisijama. Da li ste i u kući glavni u kuhinji? Za koje jelo ste majstor?

- Nisam, najiskrenije. Volim da kuvam, ali mnogo više voli da kuva moj muž, koji je ujedno i, moram priznati, bolji kuvar od mene, a evo i zašto. Ja se držim tradicionalnih recepata, dok je on čovek koji je pre svega brži u procesu pripreme hrane, i što je najvažnije veliki improvizator. Šta god da ima u frižideru ili mu padne pod ruke napravi od toga čudo. To je pravi talenat. Ja sam majstor za punjene paprike, tikvice, mućkalicu, i razne vrste jela od piletine i ribe na hiljadu načina.

Recept koji Tamara poklanja čitateljkama Lise pogledajte na sledećoj strani.

PageBreak

Riba u foliji

Evo jednog univerzalnog i brzog načina pripreme ribe, u foliji, zašta vam je potrebno najviše pola sata.

Potrebno je:

  • 2-3 kom. ribljih fileta (smuđ, som, pastrmka)
  • 4 šargarepe
  • praziluk
  • veza peršuna
  • 3 čena belog luka
  • 2 dl belog vina
  • 3-4 listića putera
  • limun
  • ruzmarin
  • timijan
  • so
  • biber
  • maslinovo ulje
  • 100-150 g parmezana

Priprema

Na dno posude za pečenje stavite veći komad folije, tako da pokrije dno i ivice. Na dno nakapajte nekoliko kapi maslinovog ulja. Narežite šargarepu, praziluk, peršun i beli luk. Naređajte jedan sloj šargarepe i praziluka, pa preko njih stavite filete ribe. Na ribu odozgo naređajte ostatak šargarepe i praziluka, kao i sitno seckani beli luk, peršun, ruzmarin i malo timijana. Posolite i pobiberite, pa preko toga nacedite trećinu limuna (2/3 su za ukras). Sve to poprskajte sa još malko maslinovog ulja, a zatim dodajte 3-4 listića putera preko ribe i polijte belim vinom. Isecite još jedno parče folije i njime prekrijte ceo sud. Rernu zagrejte na 200 stepeni i pecite dvadesetak minuta. Kada je jelo gotovo, pospite ga ribanim parmezanom i služite direktno iz posude u kojoj je jelo spravljeno, zbog predivnih sokova koji su se nakupili tokom pečenja. Služite uz kuvanu blitvu sa belim lukom ili uz krompir salatu.

Tekst: Marija Jakob