Sastojci:

  • šolja maslinovog ulja
  • 2 šolje krupnog griza
  • 3 šolje šećera
  • 4 šolje vode
  • 1/2 šolje oljuštenih krupno seckanih badema
  • 1/2 šolje susama
  • 1 limun
  • malo karanfilića
  • štapić cimeta
  • malo cimeta u prahu

Priprema:

U vodu stavite šećer, koru od limuna, štapić cimeta i karanfilić, pa kuvajte oko 5 minuta od trenutka kad provri. Izvadite aromatične dodatke. U jednu duboku šerpu stavite ulje da se zagreje i sipajte griz. Neprestano mešajući, na srednje jakoj vatri pržite griz. Dodajte bademe i susam, pa i njih pržite dok ne porumene. Skinite šerpu s vatre i u griz pažljivo sipajte vreo sirup. Ponovo vratite šerpu na vatru, smanjite temperaturu, pa i dalje stalno mešajući kuvajte griz dok ne upije sav sirup (i nabubri). Izlijte alvu u jednu veću ili više manjih činija i pospite cimetom. Ovaj recept mnogi znaju pod nazivom „1, 2, 3, 4”: šolja maslinovog ulja, 2 šolje griza, 3 šolje šecera i 4 šolje vode. 

Recepte piše:Milja Lukić