Nikola Diklić, vlasnik i glavni kuvar restorana kineske brze hrane "Golden vok" (Golden Wok) na Novom Beogradu dugo je radio sa Kinezima, zavoleo njihovu hranu i sa drugarom rešio da otvori restoran.

Drugar je otišao u Kinu, tamo se oženio, dobio dete i ostao, a Nikola i dalje sledi svoj san i zajedno sa kuvarom Ivanom Novakovićem Medom priprema kineske specijalitete za sve one koji vole hranu spremljenu na zdrav način.

"Obrok se sastoji od mesa (piletina, teletina ili svinjetina), pirinča, grilovanog povrća i sosa po želji. Svi sastojci su veoma kvalitetni, a začine sada nabavljamo u Kineskom tržnom centru gde je izbor vrlo bogat. Hrana je prilagođena našem ukusu, jer da je spremamo baš kao u Kini, to bi ovde bilo prilično bljutavo", a on otkriva da je tajna rastresitosti pirinča u tome da ga, kad je kuvan, „presečete“ hladnom vodom. 

Hrskava piletina "golden vok"

Sastojci:

  • 250 g pilećeg belog mesa
  • šaka kornfleksa
  • 250 g sezonskog povrća (tikvice, paprike, boranija, kukuruz, paradajz, kineske pečurke, bambus)
  • ulje za prženje
  • ostriga-sos
  • beli i crni luk
  • so, biber
  • 200 g pirinča

Priprema: 

Meso isecite na tračice i uvaljajte u mrvljeni kornfleks. Kratko ga pržite u mnogo vrelog ulja, pa izvadite na papirnu salvetu da se ocedi. Povrće i isitnjeni beli i crni luk kratko grilujte u vrelom ulju tako da ostane hrskavo, sipajte pored piletine i dodajte ostriga ili neki drugi sos prema želji. Skuvajte pirinač i servirajte ga uz jelo.

Pripremila: Marija Jakob