Tuna salata
Sastojci:
- glavica mekane zelene salate
- 2 paradajza
- 150 g rukole
- nekoliko komada maslina
- šaka omiljenih semenki žitarica
- konzerva tunjevine
- so, biber
- sirće, maslinovo ulje
- vezica crvenih rotkvica (po želji)
Priprema:
Operite zelenu salatu, rukolu i semenke. Ostavite da se osuše. Salatu, rukolu, paradajz i masline naseckajte, pa sve zajedno u većoj činiji promešajte, začinite mešavinom maslinovog ulja, sirćeta, soli i bibera. Po salati poređajte komadiće tunjevine. Po želji, možete dekorisati i listićima rotkvica.
Salata od pasulja
Sastojci:
- 100 g azuki pasulja (tamnocrveni)
- sezonsko povrće (šargarepa, celer, peršun)
- 100 g mungo pasulja (zelenkasto-žućkast)
- 100 g šarenog sitnog pasulja
- veza sveže ili zamrznute mirođije
- glavica belog luka ili veza mladog luka
- veza svežeg peršunovog lista
- glavica crnog ili veza mladog luka
- 1/2 kašičice senfa
- kašika hladno ceđenog ulja
- sok od 1 limuna
- so, biber
Priprema:
Skuvajte pasulj da ostane ceo (prvu vodu bacite). Obarite povrće da ne bude previše mekano i prekuvano. Sitno iseckajte beli i crni luk, peršunov list i mirođiju krupno, i sjedinite sa začinima, uljem i limunovim sokom. Sjedinite povrće i pasulj dok su još topli s prelivom i lagano promešajte. Ostavite 30 minuta da se ohladi i da povrće upije začine.
Salata od piletine
Sastojci:
- 1/2 kg pilećih grudi bez kožice i kostiju
- 2 kašičice maslinovog ulja
- 2 šoljice bulgura (oljuštenog i samlevenog, u radnjama zdrave hrane)
- 1,5 šoljica seckanih krastavaca
- 1,5 šoljica naseckanog paradajza
- šoljica seckanog mladog luka
- 1/2 šoljice seckanog svežeg peršuna
- zelena salata
- 1/2 šoljice mešavine maslinovog ulja, izgnječenog belog luka i začinskog bilja
- 1/2 kašičice karija
- malo osušenih listova nane
- kašičica senfa
Priprema:
Ispecite piletinu na ulju dok ne omekša i izgubi ružičastu boju. Često okrećite kako bi ravnomerno dobila smeđu boju. Kad je pečena, isecite je na manje kockice i pustite da se ohladi, a zatim je stavite u frižider.Kad je sasvim hladna, izmešajte je sa bulgurom, krastavcima, paradajzom, lukom i peršunom. Začinite i poslužite na listovima zelene salate.
Recepte pripremila: Milja Lukić
"IMA 42 GODINE! JOŠ MALO BAKUTA ZA STARAČKI DOM": Glumac "udario“ na Natašu Bekvalac, digla se revolucija na Internetu
ISHITRENO SAM TO NAPISALA, OPROSTITE MI: Milena Radulović o svojoj objavi nakon dve tragedije - Osećam pritisak i strah
KRISTINA ĆUTI, RODITELJI LJUTI! KOD DANETA SA GOLIJE SVE SE PROMENILO: Gorštak otvorio srce - Mnogo mi je krivo
NIJE HTELA DA SE UDA ZA ĐOKOVIĆA NI POSLE 4 GODINE VEZE: Đorđe se oženio, a njegova bivša iznenadila objavom
KOJI SAM ZNAK U HOROSKOPU: Datum rođenja otkriva vaš znak zodijaka