Piletina u vinu na bečki način

Sastojci (za 4 osobe):

  • 1 pile (oko 1,4 kg) ili 6 bataka sa karabatacima
  • so, biber
  • 100 g dimljene slanine
  • 4 grančice timijana
  • ½ vezice peršuna
  • 2 lovorova lista
  • 1 kašika ulja
  • 2 kašike putera
  • 2 kašičice brašna
  • 500 ml crvenog vina (npr. burgundca)
  • 200 g luka
  • 200 g šampinjona

Priprema: Pile operite i prosušite ubrusom, pa ga isecite na 8-12 komada i posolite. Slaninu iseckajte na kockice. Začinsko bilje operite i dobro osušite. U dubljem tiganju zagrejte dve kašike ulja i kašičicu putera i na tome hrskavo propržite slaninu, pa je ostavite u stranu. Na toj masnoći propržite komade piletine dok ne porumene, pa i njih izvadite. Preostalu masnoću pospite brašnom, kratko mešajte da dobijete zapršku, podlijte je vinom, prokuvajte, pa sosem prelijte piletinu, timijan i lovorov list, pa sve to prebacite u rernu i pecite oko 25 minuta. 

U međuvremenu oljuštite luk i očistite pečurke. Dinstajte ih 2-3 minuta u tiganju na umerenoj temperaturi na preostalom puteru. Umešajte prethodno proprženu slaninu, pa sve to dodajte piletini.

Jelo vratite još 25 minuta u rernu. Kad je gotovo, pospite ga seckanim peršunom.

Vreme pripreme: 45 minuta (920 kcal).

Dinstana piletina sa pivom, slaninom i lukom

Sastojci (za 4 osobe):

  • 4 pileća bataka
  • 4 fileta pilećih grudi s kožom (oko 150 g)
  • 8 glavica luka pogačara ili upotrebite 2 glavice luka
  • 100 g dimljene slanine
  • 100 g šampinjona
  • so, biber
  • 2 kašike ulja
  • 500 ml tamnog piva
  • 1 kašika skrobnog brašna
  • 1 kašika seckanog peršuna 

Priprema: Batake presecite na pola. Luk isecite na kriške. Slaninu nasecite na kockice. Očistite šampinjone i presecite ih na pola. Piletinu začinite, zatim je zapecite u ulju, a nakon toga izvadite iz tiganja. U ulju preostalom od pecenja zapecite slaninu i luk. Dodajte i šampinjone, pa pecite minut-dva, a zatim dolijte malo piva. U tiganj vratite batake, pa sve zajedno dinstajte 15 minuta u poklopljenom tiganju. Povremeno podlivajte pivom. U tiganj zatim dodajte i pileće filete, pa dinstajte još oko 15 minuta uz eventualno povremeno podlivanje vodom.

Sos zgusnite skrobnim brašnom i začinite po ukusu, a piletinu pospite peršunom.

Vreme pripreme: 60 minuta (960 kcal). 

Pečena piletina krčkana u pikantnom ratatuju 

Sastojci (za 4 osobe):

  • 3 raznobojne paprike
  • 1 plavi patlidžan
  • 1 tikvica
  • 2 crvena luka
  • 150 g čeri-paradajza
  • 1 limun
  • 6 grančica timijana
  • 2 grančice ruzmarina
  • 3 kašike otopljenog putera
  • 1 kašika senfa
  • 1 pile (oko 1,5 kg)
  • 3 lovorova lista
  • 3 čena belog luka
  • so, biber
  • 2 kašike maslinovog ulja 

Priprema: Rernu zagrejte na 180 stepeni. Pripremite povrće. Papriku isecite na trake, patlidžan i tikvicu na komadiće, a luk na kriške. Paradajz presecite na pola. Limun dobro operite u vrućoj vodi, pa ga rasecite. Začinsko bilje isperite pod mlazom vode. Polovinu timijana naseckajte, pa ga pomešajte sa puterom i senfom. 

Pile isperite i osušite salvetom, pa oštrim nožem odvojte kožu. Meso premažite polovinom smese od maslaca i senfa, a zatim kožu ponovo preklopite preko mesa i začinite pile. Pecite ga 60-70 minuta u rerni u nauljenoj tepsiji grudima okrenutim na dole. Povrće pomešajte s lovorom, začinskim biljem, limunom, lukom, belim lukom, solju, biberom i uljem. Pile nakon 30 minuta okrenite i premažite preostalom smesom od maslaca i senfa. Oko pileta zatim rasporedite povrće, pa nastavite da ga pečete. Tokom poslednjih 10 minuta uključite gril funkciju.

Vreme pripreme: 100 minuta (600 kcal).

Recepte piše: Marija Jakob