Bundevara
Sastojci:
- 600 g kora za pitu
- malo kisele vode
- 1,5 kg rendane bundeve
- vanilin-ekstrat
- 1/4 kašičice cimeta
- 2-3 kašike margarina ili ulja
- 5 kašika žutog šećera ili 1-2 kašike malteksa
Priprema: Izdinstajte bundevu na blago zagrejanom margarinu (polovina količine) dok ne omekša. Dodajte cimet i med. Podmažite pleh i složite četiri kore koje su između malo poprskane kiselom vodom. Stavite 1/4 količine bundeve, tako da prekrije celu površinu kore. Ponovo složite tri poprskane kore i zatim stavite red bundeve, sve dok ima materijala. Završite korama. Poslednju koru namažite margarinom i poprskajte vodom. Pecite u zagrejanoj rerni na temperaturi od 200 stepeni dok kora ne porumeni. Izvadite i prekrijte mokrom krpom i ostavite da se ohladi.
Vreme pripreme: 40 minuta
Pita od jabuka
Sastojci:
- 2 srednje kore
- 4-5 rendanih jabuka
- malo cimeta
- rendana kora 1 limuna
- malo višanja
Priprema: Podmažite tepsiju, stavite prvu koru i poprskajte je kiselom vodom, odozgo stavite drugu koru i po njoj pripremljenu masu od rendanih jabuka, limunove kore i višanja. Ponovo poprskajte s malo kisele vode, napravite rolnu i stavite da se peče.
Vreme pripeme: 45 minuta
Suva pita
Sastojci:
- 600 g kora za pitu
- 250 g malteksa ekstrat vanile
- 200 g suvog grožđa
- 1 limun
- 1/2 kg oraha ili 1/2 kg mlevenog maka
- 1 dl ulja
- rendani muskatni oraščić
Priprema: Sameljite 400 g oraha, a 100 g iseckajte i pomešajte sa 100 g malteksa i suvim grožđem. Podmažite pleh i ređajte: prvi sloj ima pet kora koje su između poprskane uljem, zatim sloj fila, pa tri kore i fil, sve dok ima materijala. Poslednju koru namažite uljem i poprskajte vodom. Pitu posle svakog sloja kora pritisnite da se slegne.
Isecite je na kocke ili romboide i pecite na 200 stepeni dok ne porumeni. Izvadite i, dok je još vrela, ravnomerno je prelijte sirupom. Prekrijte mokrom i isceđenom krpom. Za sirup skuvajte ostatak malteksa s 10 kašika vode, pa dodajte vanilu i limun isečen na kolutove (koji ste prethodno dobro oprali toplom vodom). Kuvajte na tihoj vatri nekoliko minuta i vrelim sirupom prelijte pitu. Ako koristite mak, prvo ga poparite u 0,7 dl vrućeg pirinčanog mleka.
Vreme pripreme: 50 minuta
Recepte piše: Milja Lukić
"IMA 42 GODINE! JOŠ MALO BAKUTA ZA STARAČKI DOM": Glumac "udario“ na Natašu Bekvalac, digla se revolucija na Internetu
ISHITRENO SAM TO NAPISALA, OPROSTITE MI: Milena Radulović o svojoj objavi nakon dve tragedije - Osećam pritisak i strah
KRISTINA ĆUTI, RODITELJI LJUTI! KOD DANETA SA GOLIJE SVE SE PROMENILO: Gorštak otvorio srce - Mnogo mi je krivo
NIJE HTELA DA SE UDA ZA ĐOKOVIĆA NI POSLE 4 GODINE VEZE: Đorđe se oženio, a njegova bivša iznenadila objavom
KOJI SAM ZNAK U HOROSKOPU: Datum rođenja otkriva vaš znak zodijaka