Bundevara

Sastojci:

  • 600 g kora za pitu
  • malo kisele vode
  • 1,5 kg rendane bundeve
  • vanilin-ekstrat
  • 1/4 kašičice cimeta
  • 2-3 kašike margarina ili ulja
  • 5 kašika žutog šećera ili 1-2 kašike malteksa

Priprema: Izdinstajte bundevu na blago zagrejanom margarinu (polovina količine) dok ne omekša. Dodajte cimet i med. Podmažite pleh i složite četiri kore koje su između malo poprskane kiselom vodom. Stavite 1/4 količine bundeve, tako da prekrije celu površinu kore. Ponovo složite tri poprskane kore i zatim stavite red bundeve, sve dok ima materijala. Završite korama. Poslednju koru namažite margarinom i poprskajte vodom. Pecite u zagrejanoj rerni na temperaturi od 200 stepeni dok kora ne porumeni. Izvadite i prekrijte mokrom krpom i ostavite da se ohladi. 

Vreme pripreme: 40 minuta

Pita od jabuka

Sastojci:

  • 2 srednje kore
  • 4-5 rendanih jabuka
  • malo cimeta
  • rendana kora 1 limuna
  • malo višanja

Priprema: Podmažite tepsiju, stavite prvu koru i poprskajte je kiselom vodom, odozgo stavite drugu koru i po njoj pripremljenu masu od rendanih jabuka, limunove kore i višanja. Ponovo poprskajte s malo kisele vode, napravite rolnu i stavite da se peče. 

Vreme pripeme: 45 minuta

Suva pita

Sastojci: 

  • 600 g kora za pitu
  • 250 g malteksa ekstrat vanile
  • 200 g suvog grožđa
  • 1 limun
  • 1/2 kg oraha ili 1/2 kg mlevenog maka
  • 1 dl ulja
  • rendani muskatni oraščić

Priprema: Sameljite 400 g oraha, a 100 g iseckajte i pomešajte sa 100 g malteksa i suvim grožđem. Podmažite pleh i ređajte: prvi sloj ima pet kora koje su između poprskane uljem,  zatim sloj fila, pa tri kore i fil, sve dok ima materijala. Poslednju koru namažite uljem i poprskajte vodom. Pitu posle svakog sloja kora pritisnite da se slegne.

Isecite je na kocke ili romboide i pecite na 200 stepeni dok ne porumeni. Izvadite i, dok je još vrela, ravnomerno je prelijte sirupom. Prekrijte mokrom i isceđenom krpom.  Za sirup skuvajte ostatak malteksa s 10 kašika vode, pa dodajte vanilu i limun isečen na kolutove (koji ste prethodno dobro oprali toplom vodom). Kuvajte na tihoj vatri nekoliko minuta i vrelim sirupom prelijte pitu. Ako koristite mak, prvo ga poparite u 0,7 dl vrućeg pirinčanog mleka.

Vreme pripreme: 50 minuta

Recepte piše: Milja Lukić