Sastojci:

  • 10 kg višanja
  • 4 kg šećera
  • 3 l vode
  • 40 g limuntusa

PROČITAJTE JOŠ: LEKOVITI SOK: kako se pravi sirup od aronije (RECEPT)

Priprema:

Višnje očistiti od peteljki, oprati. Izgniječiti ih (bilo bi dobro odstraniti košpice), u veću posudu staviti sloj višanja, sloj šećera i malo limutusa. Tako ponavljati dok ne potrošite sastojke. Ostaviti na tamno i hladno mesto najbolje u frižider na 24 h, povremeno celokupnu masu promešati.

Nakon 24 h višnje prebaciti u odgovarajuću posudu i zagrevati do vrenja. Prilikom kuvanja počeće da se stvara pena po mogućnosti treba da je skinete. Ovako pripremljena smesa nek se kuva na umerenoj temperaturi oko 45 minuta. Skinuti sa vatre procediti i na cediljku ispasirati skuvane višnje.

Nakon pasiranja, dobijeni sok procediti kroz gustu gazu. U sok sipati vodu i ponovo zagrevati do ključanja. Staklene flaše oprati, posušiti i staviti u rernu na zagrevanje na 100 C. Vruć sok sipati u vruće boce. Napunjene boce umotati u ćebe i ostaviti da se hlade.

PROČITAJTE JOŠ: Tri recepta za sok od kajsija

Tekst: Minela S.

Izvor: Recepti