Sastojci: 

  • 1 kockica kvasca
  • 1 kašićica šećera
  • 1 kašićica brašna
  • 50 ml mleka
  • 2 jaja
  • 5 kašika šećer
  • 2 kesice vanilin šećera
  • prstohvat soli
  • 120 gr margarina
  • oko 700 gr brašna
  • 1 jaje za premazivanje

Za preliv:

  • 300 gr šećera
  • po želji mleveni orasi, cimet, šećer, kokos, čokolada....

PROČITAJTE JOŠ: VOĆNI KOLAČI ZA OSVEŽENJE: kocke od pomorandže (RECEPT)

Priprema:

Pomešajte kvasac sa kašićicom šećera, kašićicom brašna i toplog mleka, pa pustite da odstoji nekoliko minuta.

Mikserom umutite jaja sa šećerom, vanilin šećerom i solju, pa dodajte margarin, narasli kvasac i brašno, pa umesite mazno, srednje tvrdo testo. Pokrijte posudu kesom i ostavite da testo naraste oko 45 minuta.

Radnu površinu pospite sa malo brašna, pa premesite testo. Potom oklagijom razvijte koru debljinom 5mm, pa isecite je na trake širinom oko1,5-2cm. 

Prazne limenke uvijte alu folijom, pa onda trakice testa motajte oko limenke, tako da se krugovi testa malo preklapaju. Koliko ćete trakica staviti, tj. koliko će vam kolači biti veliki, to je na vama.

Kliknite OVDE za nastavak teksta!