Sastojci:

  • 300 g pšenice (žita) ''belije''
  • 300 g mlevenih oraha
  • oko 250 g šećera
  • malo vanil šećera
  • muskatni oraščić
  • malo cimeta (bukvalno na vrh noža)

PROČITAJTE JOŠ: Krsna slava i pouke pravoslavlja: kako i kada otac predaje slavu sinu i da li nastavlja da je slavi i dalje

Priprema: 

Pšenicu (žito) dobro očistiti od nečistoće i isprati je pod mlazom vode. Staviti je u veći sud (jer bubri prilikom kuvanja) i ostaviti da provri. Kad provri, pustiti da vri par minuta, prosuti vodu (žito ostaje u cediljki), naliti novu, hladnu vodu i ponoviti postupak. Ostaviti da opet provri, baciti vodu, naliti opet čistu hladnu vodu i ostaviti da provri. To radim četiri puta, da bi se voda izbistrila. U toku kuvanja, neka zrna žita će se već raspuknuti, otvarati se i to je dobro, tako treba.

Kad četvrti put voda uzavri, skloniti posudu sa vatre, staviti na hladno mesto, poklopiti posudu poklopcem, i na nju staviti neki stari jastuk ili ćebe. Posle par sati mirovanja, žito će biti kuvano, i većina zrna raspuknuta i prohlađena.

Žito procediti (sačuvati 2 dl tečnosti) i samleti ga (koristim multipraktik).

U većoj šerpi izmešati žito, mlevene orahe (pre mešanja odvojiti malo mlevenih oraha i poneku lepu polutku za ukrašavanje) i malo šećera. Dodati vanilu, trun cimeta i morskog oraščića (preći par puta preko rendeta, jer ima intenzivan miris i ukus).

PROČITAJTE JOŠ: SITNI KOLAČI KOJI SE NE PEKU: najbrži i najlepši kolači za krsnu slavu (RECEPT + FOTO)

Ako ne volite da bude suvo, žitu dodajte pomalo vode od kuvanja.

Probajte, pa po potrebi dodajte još šećera. Ako volite slađe žito onda ukupno stavite 250 g šećera. 

Žito staviti u lepu činijicu, posuti ga mlevenim orasima i ukrasiti polutkama oraha.

Rano ujutro, na dan krsne slave, domaćin ga odnosi u crkvu, gde ga sveštenik osvešta. Ukućani i gosti se na dan slave, pre ručka, posluže kašičicom žita.

Tekst: Snezana M.

Izvor: Coolinarika