Zgodni turski glumac Kadir Dogulu (35), muž Neslihan Atagul, Nihan iz "Beskrajne ljubavi", naša srca je osvojio ulogom Alpera u seriji "Nauči me da volim". Rodom iz Mersina, grada na jugu Turske, Kadir je ostao veran jelima na koja se u detinjstvu navikao. Tako je i danas najsrećniji kad mu se u tanjiru nađu tantuni, anadolski specijalitet, uz koji se servira jogurt ili sok od bele rotkve.

Sastojci za tantune: 

  • 500 g jagnjetine od buta (mogu i druge vrste mesa: teletina, junetina, piletina...)
  • 3 kašike ulja
  • pola čaše vode
  • so, aleva paprika, sumak
  • 1 crni luk
  • 2 paradajza
  • veza peršuna
  • lavaš hleb

Priprema:

Meso iseckati na kockice i staviti u tiganj sa zagrejanim uljem. Kratko propržiti pa naliti malo vode i dinstati dok ne omekša a tečnost skoro ne uvri (kod mekog mesa, piletine na primer, dodati manje vode, a u junetinu više).

Dok se meso dinsta, sitno iseckati peršun i paradajz.

Luk iseći na rebarca, posoliti i ostaviti da so izvuče ljutinu. Potom ga isprati hladnom vodom i dobro ocediti, dodati sumak i izmešati. 

Kad je meso gotovo, ukoliko je potrebno u njega dodati još malo vode i alevu papriku (da bude malo soka).

Meso poklopiti lavaš hlebom da on omekša, a zatim po sredini lavaša napraviti red od dve kašike mesa, uz njega staviti red peršuna, red seckanog paradajza, red luka sa sumakom, pa ga uviti u rolnu.

Recepte piše: Milena Ranisavljević

Izvor: Lepa & srećna