Sastojci: 

  • 15 kg crvenog pečenog paradajza
  • 1/2 kg ljutih papričica
  • 1/2 l ulja
  • po ukusu soli
  • 1 kašika vinskog sirća

PROČITAJTE JOŠ: Kisela zimnica: kako se kiseli kupus (OSNOVNI RECEPT)

Priprema:

Paradajz dobro oprati i ispeći u rerni. Ohlađen i oceđen paradajz oljuštiti i iseći na sitnije parčiće. Pržiti bez ulja dok tečnost ne ispari. Dodati 200 ml vrelog ulja i pržiti još malo. Papričice posebno propržiti u 300 ml ulja i njime preliti ljutenicu. Dodati so, šećer i vinsko sirće i pržiti sve dok se paradajz ne zgusne. Ljutenica je gotova kada kašikom pređete dno šerpe, a on ostavi beo trag. Vruću ljutenicu sipati u zagrejane tegle. Blago ih premazati esencijom i vruće zatvoriti. Tegle umotati u deblje ćebe i ostaviti ih da se tako hlade.

Savet: Može da se pravi i sa svežim paradajzom samo morate da ga sameljete na vodenici za meso.

Recept piše: Ljiljana Stanković

Izvor: Recepti


Kralj zimnice: makedonski ajvar (RECEPT)

Sastojci: 

  • 10 kg crvene paprike
  • 3 velika plava patlidžana
  • 5 dcl ulja
  • so (po želji) 
  • 1 velika kašika šećera

Postupak:

Papriku ispecite u rerni i odmah nakon pečenja je stavite u plastične vrećice na par minuta kako bi omekšala (što će olakšati guljenje kore). Kad se malo ohladi svaku papriku ogulite i očistite od semenki, te ih složite u veliku cediljku ili mrežastu kompaktnu podlogu izdignutu od površine kako bi se što bolje iscedile (najmanje su potrebna 3 sata za ceđenje).

Patlidžane pecite u rerni, potom ih na isti način kao paprike zadržite kratko u vrećici i potom ogulite, te ostavite da se cede. Isceđene paprike i patlidžae sameljite ručnim aparatom za mlevenje mesa, te sve prebacite u veliki lonac i stavite na laganu vatru.

VIŠE: Ajvar od zelenog paradajza

Tokom kuvanja smesu je potrebno neprestano mešati, a ulje postepeno dolivajte po 1 dcl svakih 20 minuta, mešajte neprestano jer ulje ne sme izbiti na površinu. Način na koji je najlakše proveriti da li je ajvar gotov je prelaz drvenom kašikom po dnu lonca nakon čega se treba stvoriti put od kašike, odnosno videti dno lonca. So i šećer dodajte na samom kraju, odnosno poslednjih 20 minuta kuvanja.

U međuvremenu dok se ajvar kuva, potrebno je pripremiti tegle. Čiste tegle zagrejte u rerni na 50 stepeni i u njih prespite ajvar dok je još topao. Na vrh svake napunjene tegle stavite malo ulja i zatvorite poklopcem, te posložite u kutiju i prekrijte sa stoljnjakom i ćebetom. Ostavite ih prekrivene da se postepeno hlade 24 sata, te ih potom sklonite na hladno i mračno mesto.

Izvor: Zadovoljna