Je li moguće zamisliti toplo vreme bez ovih ukusnih crvenih plodova? Donosimo recept za slasnu pitu koju je najbolje jesti sa sladoledom od vanile. Mljac!

Verujemo da ljubitelji trešanja već imaju svoje proverene recepte za pitu, ali dobro je podsetiti se s vremena na vreme na taj slasni dezert ili možda promeniti recept. Sezona trešanja je krenula, a najčešće ih jedemo sveže ili u kolačima i voćnim salatama. Danas vam donosimo recept s gastro bloga "Opuštena kuhinja". Sve što vam je potrebno je nekoliko ključnih sastojaka i oko sat vremena posla što pretpostavljamo imate barem vikendom. Ako po prvi put pravite pitu onda je ovaj recept, kako kaže autorka bloga, dobar početak. Za ovu pitu biće vam potrebni sledeći sastojci: 

Za testo:

  • 300 gr brašna 
  • 15 gr belog šećera 
  • 7 gr fine morske soli 
  • 220 gr zamrznutog ili hladnog maslaca
  • 3/4 šoljice jako hladne vode 
  • 1 krupno jaje 

PROČITAJTE JOŠ: ČIZKEJK KOLAČIĆI OD JAGODE: roze makaron puslice sa kremom (RECEPT + VIDEO)

Za nadev: 

  • 1 kg trešanja 
  • 1/4 šoljice tapioka skroba
  • 1/4 šoljice belog šećera
  • 1/4 šoljice svetlosmeđeg šećera
  • 1/4 kašičice cimeta
  • 1/4 kašičice soli 

Priprema

Za testo:

U velikoj činiji pomešajte brašno, šećer i so. Hladan maslac narendajte u smesu s brašnom pa brzo umešajte maslac i brašno dok ne dobijete mrvičastu smesu. Zatim dodajte pola šoljice vode i pomešajte. Nakon toga nastavite dodavati po kašičicu vode (ukupno 3-4) dok se testo ne poveže pa nastavite mešati na pobrašnjenoj površini dok ne dobijete kompaktno, glatko testo. Zatim testo podelite na dva dela, svaki umotajte u prianjajuću foliju i ostavite u frižideru da se hladi barem sat vremena (idealno bi bilo preko noći). Kad je testo spremno izvadite ga iz frižidera i ostavite da stoji desetak minuta dok ne dođe do sobne temperature pa ga razvaljajte na pobrašnjenoj površini. Jedan deo pažljivo prenesite u kalup za pečenje, a drugi izrežite na trake koje ćete ispreplesti kad stavite nadev ili ga jednostavno njime zatvorite i izrežite nekoliko rupa na vrhu.

PROČITAJTE JOŠ: Najbrži čizkejk u čaši: ovo je savršeno kremasti slatkiš od banane i sira (RECEPT)

Za nadev:

Zagrejte pećnicu na 200 ºC. U posudi srednje veličine pomešajte trešnje, skrob od tapioke, beli i smeđi šećer, cimet i sol. Smesu zatim prebacite u kalup u koji ste prethodno stavili donji sloj testa. Zatim stavite gornji sloj i premažite ga razmućenim jajem. Pecite 20 do 30 minuta pa smanjite temperaturu na 175 ºC i pecite još 30 minuta ili dok tijesto ne postane zlatne boje. Ohladite i poslužite uz sladoled ili šlag.

Izvor: Buro 24