Turski glumac Tolga Tekin (43), Barbarosa iz "Sulejmana Veličanstvenog", koga upravo gledamo kao sebičnog i nezrelog gubitnika Ozkana Gulpinara u seriji "Paramparčad", otkriva da je najlepše trenutke detinjstva proveo pored majke u kuhinji. A da nije glumac, sigurno bi, kaže, otvorio restoran i sam kuvao u njemu, piše Lisa.

I zato kad god ugrabi vremena, ovaj harizmatični neženja voli da priprema specijalitete koje je naučio od majke. Mnogo toga on zna da skuva, ali su mu jagnjeće kolenice sa bulgur pilavom najdraže jelo

PROČITAJTE JOŠ: Vrhunski specijaliteti: jagnjeće pečenje u mleku

Tolga je objasnio na koji način sprema ovaj specijaltet:"U ekspres-loncu skuvam jagnjeće kolenice sa belim lukom, šargarepom, glavicom crnog luka, lovorovim listom i biberom u zrnu. Tu vodu ne bacam, nju iskoristim za spremanje bulgur pilava. A kolenice posle stavim preko pilava malo pre nego što će biti gotov. Uz to serviram čobansku salatu. Mmm, divota, jedna!"

Bulgur pilav s jagnjećim kolenicama

  •  6 kolenica
  • 1 šargarepa
  • 1 luk
  • 3 lista lovora
  • 1 kašičica bibera u zrnu
  • 1 manja glavica belog luka

Za pilav:

  • 2 čaše bulgura
  • 1 luk
  • 1 crvena i 3 zelene paprike
  • 3 kašika maslaca 
  • so
  • 4 čaše supe od mesa
  • nekoliko čeri paradajza za ukrašavanje

Priprema:

Kolenice i povrće kuvati u dva litra vode dok meso ne bude mekano. Kolenice izvaditi (po želji meso se može odvojiti od kostiju), a vodu sačuvati za bulgur.

Za bulgur izrendan luk i paprike propržiti na maslacu, dodati bulgur, još malo pržiti, pa naliti vodom u kojoj se kuvalo meso. Posoliti i pobiberiti, poklopiti šerpu i kuvati na tihoj vatri dok bulgur ne upije svu tečnost. Pred kraj odozgo staviti kolenice, da se mirisi prožmu. 

Gotov bulgur sipati na tanjir za serviranje, preko njega staviti kolenice, ukrasiti čerijem i grančicama peršuna.

Čobanska salata

  • 1 glavica crnog luka
  • 2 veća ili 4 manja krastavca
  • 4 paradjza
  • 2 zelene paprike
  • 1 limun
  • Peršun
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • So

Priprema salate:

Sve sastojke iseckati na kockice, sastaviti ih, posoliti i začiniti limunom i maslinovim uljem.

PROČITAJTE JOŠ: Vezirski pilav

Tekst: M. R. 

Izvor: Lisa