Sastojci: 

  • 1 kg mladih krompirića (kad nije sezona, dobar je roze krompir)
  • 2 krupnije glavice crnog luka (možete da upotrebite i crveni luk)
  • 500 gr paradajza
  • 6-7 listova lorbera
  • 150 ml belog vina
  • 75-100 gr putera
  • 50 ml maslinovog ulja
  • so i biber

Priprema: Uzmite pleh dovoljno velik da stane krompir u dva sloja.  Podmažite pleh puterom. (Margarin ne dolazi u obzir. Ako postite ili ste vegan, upotrebite dodatnu količinu maslinovog ulja.) Isecite krompir na jednake komade (ako je mladi krompir, ne treba ga ljuštiti). Ako pripremate stari krompir, isecite ga na veličinu kao pola mladog  krompirića). Iseckajte luk na listiće.

U pleh stavite sloj krompira, pa sloj luka i spustite listove lorbera. Polijte maslinovim uljem i dodajte grudvice putera. Dodajte belo vino, dosta bibera i morsku so. Protresite pa dodajte još jedan sloj krompira i luka, začinite. Zatvorite alu-folijom pa pecite oko sat vremena na 190 stepeni.

Isecite paradajz na debele kriške, pa poređajte preko krompira, zatvorite folijom i pojačajte rernu na 220 stepeni pa pecite oko 15 minuta. Na kraju skinite foliju, pecite još 15  minuta tako da se površina paradajza karamelizuje. Poslužite u plehu u kojem ste pekli krompir.

Izvor: Lisa