Sastojci:

Za testo:

  • 250 ml maslinovog ulja
  • 350 gr brašna
  • 1 prašak za pecivo
  • 1 kašičica mlevenog cimeta
  • 350 gr žutog šečera
  • 4 zrele banane srednje veličine
  • 400 gr ananasa 
  • 1 kašičica ekstrakta vanile
  • 50 grama pekan oraha

Za fil:

  • 400 gr prah šećera
  • 150 gr putera (na sobnoj temperaturi)
  • 200 gr krem sira
  • 2 limete

Za posipanje:

  • 100 gr kristal-šećera
  • 50 gr pekan oraha

Priprema: Prosejte brašno i cimet, dodajte prašak za pecivo, šećer i malo morske soli. Izmrvite banane kašikom, dodajte oceđene kockice ananasa, ulje, jaja i vanilu. Umutite dobro, dodajte iseckane orahe pa podelite smesu u dva okrugla pleha i pecite oko 40 minuta, dok ne dobijete zlatnožuti, elastični biskvit. Izvadite iz kalupa i ohladite na žici.

Za glazuru, umutite puter i prosejani prah-šećer, dodajte krem-sir, narendanu koru i sok jedne limete, pazite da ne premutite krem. Ohladite u frižideru dok spremate smesu za posipanje torte.

Za grilijaš-smesu kojom ćete dekorisati tortu, u tiganj sipajte šećer, dodajte malo vode i malo soli, pa spustite orahe i polako okrećite tiganj da smesa dobije ravnomernu smeđu boju. Izručite na pleh prekriven pek-papirom, sačekajte da se ohladi, pa izlomite i sameljite.

Namažite fil preko prvog biskvit-testa, prekrijte drugim pa premažite ostatkom fila. Pospite samlevenim grilijašem i ukrasite dodatno po želji.

Izvor: Lisa