Sastojci:
- 4 jajeta
- 300 g šećera
- 120 g brašna
- 60 g kakao praha
- 1/2 kesice praška za pecivo
- 4 g soli
- 10 ml ekstrakta vanile
- oko 2,5 dl ulja
- lomljena čokolade, lešnik, cimet... po želji
Prvi fil:
- 5 kašika gustina
- 150 g šećera
- kesica vanilin šećera
- 5 dl mleka
- 10 ml ekstrakta vanile
Drugi fil:
- 1/2 l vode
- 250 g crvenog voća (maline, jagode...)
- 7 kašika gustina
- 3-4 kašike šećera
Dekoracija:
- krem-šlag (najbolje od vanile)
Preprema:
Umutite sneg od belanaca, dodajte šećer, ponovo mutite, zatim dodajte žumanca jedno po jedno. Kad se masa ujednači, dodajte i ostale sastojke i sve lepo sjedinite mešajući varjačom. Pecite na 175 stepeni. Za prvi fil u mleku razmutite gustin, šećer, vanilin šećer i ekstrakt vanile, stavite na vatru, mešajte povremeno dok ne počne da vri, a zatim neprestano mešajte dok se fil ne zgusne. Sklčonite s vatre i ostavite da se prohladi. Za drugi fil u vodi razmutite gustin i šećer, stavite na vatru i pre vrenja dodajte voće (ne bacajte sok ukoliko koristite zamrznuto voće, stavite i njega), mešajte lagano do vrenja, a zatim neprekidno dok se ne zgusne. Ostavite da se prohladi. I jedan i drugi fil trebalo bi da ostanu mlaki, kako bi se lakše nanosili. Ako se ohlade sasvim, biće pregusti i postoji opasnost da se neće lepo namazati. Koru prvo namažite belim filom, a zatim crvenim. Po želji, tortu dekorišite krem-šlagom od vanile.
Recepte piše: Milja Lukić
Pročitajte i:
"IMA 42 GODINE! JOŠ MALO BAKUTA ZA STARAČKI DOM": Glumac "udario“ na Natašu Bekvalac, digla se revolucija na Internetu
ISHITRENO SAM TO NAPISALA, OPROSTITE MI: Milena Radulović o svojoj objavi nakon dve tragedije - Osećam pritisak i strah
KRISTINA ĆUTI, RODITELJI LJUTI! KOD DANETA SA GOLIJE SVE SE PROMENILO: Gorštak otvorio srce - Mnogo mi je krivo
NIJE HTELA DA SE UDA ZA ĐOKOVIĆA NI POSLE 4 GODINE VEZE: Đorđe se oženio, a njegova bivša iznenadila objavom
KOJI SAM ZNAK U HOROSKOPU: Datum rođenja otkriva vaš znak zodijaka