Sastojci: 

  • ¼ kg oraha
  • ¼ kg šećera
  • ¼ l belog vina
  • kašičica cimeta
  • kašičica sode bikrabone
  • ¼ kg brašna
  • puter ili bademovo ulje

Za glazuru:

  • 250 g šećera u prahu
  • sok 1 limuna
  • listići badema

Priprema: Sameljte orahe, dodajte šećer, belo vino, kašičicu mlevenog cimeta, kao i kašičicu sode bikarbone. Dodajte brašno i sve dobro izmešajte. Pažljivo podmažite pleh bademovim uljem ili puterom, pospite ga brašnom i u tako pripremljen pleh izručite masu.Pecite u prethodno zagrejanoj rerni kao i svaku drugu tortu. Kad je pečena, izvadite je iz rerne i ostavite da se ohladi. Kada se ohladi, prelijte je glazurom od 250 g šećera u prahu i soka od jednog limuna. Na kraju tortu ukrasite okolo listićima badema, a odozgo, po želji, ukrasima od (posnog) marcipana ili kandiranog voća…

Vreme pripreme: 90 minuta

Recept piše: Marija Jakob