Sastojci:

Za testo:

  • 2,5 dcl ulja
  • 150 gr šećera
  • 100 gr smeđeg šećera
  • 5 jaja
  • 24 male „bebi“ šargarepe
  • 1 ½ kašičice ekstrakta od vanile
  • 150 gr brašna
  • 1 prašak za pecivo
  • 1 ¾ kašičice cimeta
  • 1 ¾ kašičice mlevenog, sušenog đumbira
  • 1 ¾ kašičice mlevenog turmerika
  • malo soli

Za fil:

  • 300 gr švapskog ili maskarpone sira
  • 110 gr putera
  • 50 gr prah šećera
  • 1 kašičica ekstrakta od vanile
  • 1 kašičica limunovog soka

Za dekoraciju:

  • 700 gr belog fondana
  • 700 gr žutog fondana
  • crvena, žuta i zelena boja za kolače
  • 25 jestivih zlatnih listića

Priprema: Šargarepe očistite i usitnite u blenderu. Umutite jaja sa šećerom i uljem. Dodajte brašno, začine i šargarepe pa pecite oko sat vremena na 180 stepeni.

Za fil umutite sve sastojke i ostavite da se ohladi. Pečeni kolač poravnajte nožem (odsecite ispupčeni gornji deo) tako da dobijete ravni kvadar. Premažite kolač filom.

Za dekoraciju, izmešajte fondane i boju za kolače tako da dobije željenu nijansu (pogledajte video). Utisnite žigove po želji. Presvucite tortu zlatnim listićima (pogledajte video).

Tekst: Kristina Ivanović