Samonikla, divlja biljka sremuš po lekovitosti se upoređuje sa belim lukom, s kojim deli sličan intenzivni miris i ukus. Nazivaju je čistačem krvi, a dobra je i kod tegoba s lišajevima, reumom, kostoboljom. Sveža se može dodati u salate, variva, a evo kako od nje možemo pripremiti pesto za četiri osobe.

  • Sastojci:
  • 2 svežnja divljeg belog luka (sremuša)
  • 100 ml maslinovog ulja
  • kašika pinjola
  • sveže mleveni biber
  • 50 do 75 g narendanog parmezana
  • so

Priprema: Operite i naseckajte sremuš. U tiganju bez masnoće popržite pinjole. Luk, ulje, parmezan i pinjole usitnite štapnim mikserom pa popaprite i posolite. Pesto poslužite uz testeninu ili krompir.

PROČITAJTE JOŠ:

Salatni preliv od sremuša

Špageti sa sremušem i kikirikijem

Esencija od sremuša za pročišćavanje krvi

Izvor: Lovesensa