Sastojci: 

Za testo:

  • 250 g crne čokolade
  • 80 g putera
  • 4 jajeta
  • 100 g prah-šećera
  • 2 kesice vanilin-šećera
  • 80 ml slatke pavlake

Za čokoladni šlag:

  • 3 kesice želatina
  • 150 g bele čokolade
  • 3 jajeta 
  • 3 kesice vanilin-šećera
  • 50 g šećera
  • 40 ml likera od pomorandže 
  • 4 dl slatke pavlake

Za ukrašavanje:

  • 100 g crne čokolade

Priprema

Testo:

Čokoladu izlomite i zajedno s puterom otopite na pari. Odvojte žumanca od belanaca. Žumanca, 50 g prah-šećera i vanilin-šećer kremasto umutite, pa dodajte čokoladu i pavlaku. Rernu zagrejte na 175 stepeni. Belanca čvrsto ulupajte, dodajte 50 g prah-šećera i sjedinite s masom za testo. Pleh (prečnik 26 cm) prekrijte papirom za pečenje, sipajte testo, poravnajte i pecite oko 40 minuta. 

Čokoladni krem:

Želatin otopite u hladnoj vodi. Belu čokoladu rastopite na pari. Jaja, vanilin-šećer, šećer i liker kremasto umutite. Dodajte istopljenu čokoladu. Omekšali želatin u tankom mlazu sipajte u krem. Kada počne da se steže, pavlaku čvrsto umutite i dodajte kremu. 

Ukrašavanje: Koru pričvršćenu prstenom ravnomerno premažite kremom od čokolade i ostavite da se hladi najmanje 2 sata. Čokoladu za kuvanje izrendajte u fine listiće, uklonite prsten i odozgo ukrasite tortu.

Recepte piše: Marija Jakob