Sastojci:

  • 21 g svežeg kvasca
  • 410 g brašna
  • 3 kašike maslinovog ulja
  • so, biber
  • glavica luka
  • konzerva (850 ml) oljuštenog paradajza
  • malo šećera
  • po 1 kašičica bosiljka i origana
  • 250 g mocarele
  • kašika naseckanog peršuna
  • 150 g kuvane šunke ili šunkarice

Priprema:

  1. Rastopite kvasac u 120 ml tople vode, 40 g brašna (ostavite da raste dvadesetak minuta), 
  2. 370 g brašna, 2 kašike ulja, kašičicu soli i 100 ml mlake vode umesite, pa ostavite da raste pola sata dok se masa ne udvostruči.
  3. Luk iseckajte i propržite na dve kašike ulja. Paradajz grubo isecite, zajedno sa začinskim biljem dodajte luku, zatim sve pobiberite i posolite. Kuvajte 25 minuta. Rernu zagrejte na 250 stepeni. Mocarelu isecite na kriške.
  4. Testo premesite, potom na pobrašnjenoj površini razvaljajte oklagijom. Stavite u podmazan pleh. Premažite sosom od paradajza, onda preko poređajte šunku i mocarelu. Pecite petnaestak minuta. Poslužite posuto iseckanim svežim peršunom.

Vreme pripreme: 125 minuta

Recepte piše: Marija Jakob

Izvor: Lisa