Sastojci:

  • 1,5 kg svinjskog buta 
  • 150 g pancete 
  • 3 veće šargarepe 
  • 5-6 većih kiselih krastavaca 
  • 1,5 dl vode 
  • 1 dl crnog vina 
  • 2 čena belog luka 
  • nekoliko seckanih suvih šljiva, po želji 
  • so, biber, malo tucane čili papričice, bosiljak, majoran

Priprema:

Šargarepu, pancetu i krastavce isecite na deblje štapiće. Pomoću oštrog noža na jednoj strani mesa napravite što dublje džepove, i u njih naizmenično ugurajte štapiće šargarepe, pancete i krastavaca. Isto ponovite i sa suprotnom stranom mesa, kako biste dobili lepši presek pri kasnijem sečenju mesa na režnjeve. Eventualne ostatke šargarepe, krastavaca i pancete odložite na drugo meso, biće vam potrebni kasnije.

Tako špikovano meso dobro posolite i ostavite da odstoji, najbolje preko noći. Zatim ga ispržite sa svih strana na vrlo vrućem ulju, da se zatvore pore i da meso bude sočnije. Prebacite ga u pleh i prelijte uljem na kojem se pržilo. Oko mesa stavite ostatke šargarepe, krastavaca i pancete, dolijte još malo vode, pokrijte aluminijumskom folijom i pecite na 200 stepeni oko sat vremena.

Tad skinite foliju i pecite još 20-ak minuta, da se uhvati korica. Pečeno povrće i pancetu propasirajte ili izmiksujte u blenderu pa ga, zajedno sa saftom koji je meso pustilo prilikom pečenja, stavite na laganu vatru. Dodajte sitno seckan beli luk, pustite da lagano proljuča i po želji dodajte suve šljive. Dolijte vodu i začinite po ukusu.

Kuvajte dok začini ne puste aromu. Dolijte crno vino i pustite da se kuva dok alkohol ne ispari. Meso isecite na režnjeve i dodajte ga u sos, pa sve zajedno kuvajte još 5 minuta. 

Napomena: Poslužite uz knedle, njoke ili kuvani krumpir kao prilog.

Vreme pripreme: 150 minuta

Recepte piše: Milja Lukić