Sastojci:

  • 1 l punomasnog mleka
  • 1-2 kašike jogurta

Priprema:

Zagrejte mleko na srednjoj vatri dok se uz ivicu šerpe ne pojave mehurići. Ulijte ga u veću posudu i pustite da se ohladi na 44-46 stepeni.

Naravno, najbolje je da temperaturu izmerite termometrom, ali ako ga nemate, onda je temperatura odgovarajuća ako 20 sekundi možete da držite prst uronjen u mleko. U posebnu činijicu stavite jogurt, dodajte malo toplog mleka i promešajte.

Mešavinu ulijte u mleko u velikoj posudi, trećinu po trećinu, i svaki put dobro promešajte. Pokrijte i ostavite na toplom (može i na sobnoj temperaturi tokom noći) 6-8 sati. Gotov jogurt stavite u frižider na 8 sati.

Napomena: Najbolje je da jogurt pravite u zemljanoj, keramičkoj ili staklenoj posudi. Izbegavajte metal i plastiku.

Recept piše: Milja Lukić