Sastojci (za 4 osobe):

  • 150 g kestenja
  • praziluk
  • 300 g kiselog kupusa
  • 3 kisele jabuke (oko 450 g)
  • po prstohvat lovora i karanfilića u prahu
  • pile (oko 1 kg)
  • so, biber
  • 750 g krompira
  • 75ml pil. supe
  • 4 kašike sirupa od jabuka
  • 2 kašičice soka od jabuka

Priprema:

1. Rernu zagrejte na 200 stepeni. Glinenu ili zemljanu činiju iznutra pokvasite.
2. Zasecite kestenje i ispecite ga u rerni, sve dok se kora ne odvoji. Pustite da se kestenje malo ohladi, skinite koru i krupno isecite.
3. Praziluk operite, očistite i isecite na kolutove. Kiseli kupus isecite što sitnije. Jabuke operite, isecite, izvadite koštice i isecite na kriške. Kestenje, praziluk, kiseli kupus i jabuke pomešajte i začinite začinima. Pile očistite, osušite, spolja i iznutra posolite i pobiberite. Punite većim delom mase od kupusa i jabuka. Otvor zatvorite čačkalicom, a pile povežite koncem.
4. Krompir oljuštite, operite i isecite na osmine. Pomešajte sa ostatkom mase, začinite i stavite u zemljanu činiju. Pileću supu pomešajte sa 2 kašike jabukovog sirupa i dodajte je. Pile stavite na povrće i u poklopljenoj činiji pecite u zagrejanoj rerni oko 60 minuta.
5. Sok od jabuke pomešajte sa ostatkom sirupa, time premažite pile i otklopljeno pecite još oko 15 minuta, sve dok kožica ne postane hrskava. Pile izvadite, istranžirajte i servirajte sa mešavinom povrća i krompira.

Vreme pripreme oko 120 minuta.

Pripremila: Marija Jakob