Kaneloni sa spanaćem
- Sastojci (za 4 osobe)
- 400 g spanaća (zamrznutog)
- kašika ulja
- čen belog luka
- kašika putera
- 1 kašičica brašna
- 300 g neutralne pavlake
- narendani muskatni oraščic
- 100 g rendanog parmezana
- 2-3 kašike prezli
- kašika pavlake
- 16 kanelona
- so, biber
- 4 kriške kuvane šunke
- 100 g rendane gaude
Zagrejte rernu na 180 stepeni.
Podmažite odgovarajuću vatrostalnu posudu.
Spanać istopite na usitnjenom belom luku koji prodinstajte kratko na ulju, a zatim dodajte 100 ml neutralne pavlake i posolite.
U drugoj posudi napravite svetlu zapršku od putera i brašna, podlijte ostatkom pavlake i kuvajte pet minuta na tihoj vatri uz mešanje.
U sos dodajte parmezan,prezle, muskatni oraščići kiselu pavlaku, posolite i pobiberite.
Filujte kanelone spanaćem i poređajte ih u vatrostalnu posudu.
Kanelone pospite šunkom iseckanom na kockice.
Prelijte sosom od parmezana, pospite gaudom i pecite oko pola sata u zagrejanoj rerni.
Šuplji špageti sa šunkom
- 350 g šupljih špageta
- Sastojci (za 4 osobe)
- so
- 150 g kuvane šunke
- 100 g ementalera
- 3 kašike putera
- 3 kašike brašna
- 300 ml mleka
- 200 ml supe od povrća
- 100 g neutralne pavlake
- biber
- narendani muskatni oraščić
- 3 grančice timijana
- 150 g smrznutog graška
- 1 luk
- čen belog luka
- kašika ulja
- 700 g pirea od paradajza
- 1 lovorov list
- šećer
Priprema: Skuvajte testeninu u posoljenoj vodi, ocedite je, prelijte hladnom vodom i ostavite da se sasvim ocedi. Šunku isecite na kockice, a sir narendajte. Od putera i brašna napravite svetlu zapršku, podlijte mlekom i mešajte dok ne zavri.
U bešamel dodajte supu i pavlaku i sve zajedno kuvajte pet minuta mešajuci na tihoj vatri. Sos posolite, pobiberite i dodajte narendani muskatni oraščić.
Zagrejte rernu na 200 stepeni.
U tepsiju stavite polovinu testenine, šunke i graška, pospite ih timijanom i prelijte polovinom sosa.
Dodajte drugu polovinu testenine i šunke, graška i sosa. Zapecite testeninu oko pola sata.
Iseckajte luk i beli luk, pa ih staklasto prodinstajte na ulju.
Dodajte paradajz-pire i lovor, pa kuvajte ovaj sos 10-15 minuta.
Uklonite lovorov list, a sos pobiberite, ako je potrebno zasladite i poslužite uz zapečenu testeninu.
Musaka od svežeg sira i fuzila
Sastojci (za 4 osobe):
- 250 g testenine (fuzila)
- so
- 125 g čeri-paradajza
- 100 g kuvane šunke
- 3 jajeta
- 500 g posnog svežeg sira
- biber
- 100 g zrele gaude
- 100 g smrznutog graška
Skuvajte testeninu u posoljenoj vodi, a zatim je ocedite, kratko prelijte hladnom vodom i ostavite da se cedi. Čeri-paradajz isecite na pola, a šunku na veće kocke.
Zagrejte rernu na 200 stepeni. Odvojte belanca od žumanca, pa žumanca dobro izmešajte u posudi sa svežim sirom, pa posolite i pobiberite.
Belance ulupajte i dodajte u fil. Narendajte gaudu što sitnije i polovinu dodajte u fil.
Pomešajte skuvanu testeninu, smrznuti grašak, šunku, paradajz i sir, pa sve zajedno izlijte u podmazanu vatrostalnu posudu, pospite ostatkom narendanog sira, stavite u vrucu rernu i zapecite oko pola sata.
Recepte piše: Marija Jakob
"IMA 42 GODINE! JOŠ MALO BAKUTA ZA STARAČKI DOM": Glumac "udario“ na Natašu Bekvalac, digla se revolucija na Internetu
ISHITRENO SAM TO NAPISALA, OPROSTITE MI: Milena Radulović o svojoj objavi nakon dve tragedije - Osećam pritisak i strah
KRISTINA ĆUTI, RODITELJI LJUTI! KOD DANETA SA GOLIJE SVE SE PROMENILO: Gorštak otvorio srce - Mnogo mi je krivo
NIJE HTELA DA SE UDA ZA ĐOKOVIĆA NI POSLE 4 GODINE VEZE: Đorđe se oženio, a njegova bivša iznenadila objavom
KOJI SAM ZNAK U HOROSKOPU: Datum rođenja otkriva vaš znak zodijaka