Urmašice

Sastojci:

  • 250 g maslaca
  • 2 jajeta
  • 700 g šećera
  • 100 g kokosa
  • 400 g oštrog brašna
  • kesica praška za pecivo
  • rendana kora
  • 1 limuna
  • čaša vode

Priprema: Umutite maslac, dodajte jedno po jedno jaje, pa umešajte 100 g šecera, koru limuna, kokos i brašno pomešano s praškom za pecivo. Izmesite da se masa ujednači, pa oblikujte urmašice, jednu stranu stavite na rende s karakterističnom šarom, i ispecite na 180-200 stepeni. Od preostalog šećera i čaše vode skuvajte preliv i, dok je još vruć, prelijte ohlađene urmašice.

Vreme pripreme: 50 minuta.

Starinske kocke

Sastojci: 

  • 250 g masti
  • jaje
  • žumance
  • 3 kašike šećera
  • 2 dl mleka
  • 1/2 kockice kvasca
  • 1/2 kg brašna

Posip:

  • 100 g mlevenih oraha
  • 150 g šećera
  • 3 rendane nakisele jabuke

Priprema: Kvasac rastopite u malo mleka i šećera. Kad zapeni, dodajte mast, jaje i žumance, dobro promešajte da se masa sjedini, pa sipajte brašno i šećer, i postepeno dodajući mleko zamesite glatko testo. Ostavite pola sata na toplom da naraste. Stavite da se peče u podmazan i pobrašnjen pleh. Kad uhvati blagu koricu, izvadite iz rerne i pospite rendanim jabukama, preko njih pospite šećer i završite orasima, pa vratite u rernu da se ispeče do kraja.

Vreme pripreme: 90 minuta.

Savijača od griza

Sastojci: 

  • 300 g tankih kora
  • 5 dl mleka
  • šećer, po ukusu
  • 3 jajeta
  • 2 kesice vanilin šećera
  • 100 g griza

Priprema: U zaslađenom mleku skuvajte griz da bude gust. Ostavite da se ohladi, pa dodajte jaja i vanilin-šećer. Sve lepo ujednačite. Na po tri kore, između poprskane uljem i s malo vode, stavljajte masu od griza i urolajte ih kao svaku savijaču. Stavljajte u podmazan pleh i pecite dok ne porumeni.

Vreme pripreme: 45 minuta.

Recepte piše: Milja Lukić