Potrebno je:

  • 6 jaja
  • 120 g šećera
  • kesica vanilin-šećera
  • 70 g brašna
  • 70 g gustina (skroba)
  • 60 g kakaa
  • 1 dl likera od kafe 

Fil:

  • 5 dl slatke pavlake
  • 400 g mlečne čokolade
  • kesica burbon vanilin-šećera
  • 3 kašičice instant-kafe

Dekoracija: čokoladna zrna kafe

Priprema:
Umutite čvrst sneg od belanaca. Žumanca penasto umutite sa šećerom i vanilom. Pažljivo spojte obe mase i umešajte ostale sastojke. Masu stavite u podmazan i pobrašnjen pleh, poravnajte i pecite na 180 stepeni oko 30 minuta. Ostavite da miruje oko dva sata. Zatim vodoravno presecite da dobijete tri kore. Umeđuvremenu zagrejte pavlaku, ali ne sme da provri. Sklonite s vatre, dodajte čokoladu, kafu i vanilu.

Mešajte dok se čokolada ne rastopi. Ostavite da se dobro ohladi, oko 2-3 sata. Kore poprskajte likerom i nafilujte. Ostatkom fila premažite celu tortu i špricom je ukrasite. Negde-negde stavite i zrna kafe od čokolade.

Marija Jakob