• Sastojci:
  • 600 g brašna 
  • 2 jaja 
  • 100 g putera ili maslaca ili margarina 
  • 1 kašika šećera
  • 20g kvasca 
  • 150 ml mleka
  • 100 ml vode
  • malo ulja i soli po ukusu
  • jedno jaje i jedna kasika mleka za premazivanje

Priprema:

Izdrobiti kvasac, dodati mleko, šećer i otopljeni puter.

Dodati i jaja, sipati malo vode sobne temperature, pa sve umututi žicom.

Ne treba čekati da kvasac nadođe.

Postepeno dodavati brašno, so i vodu.

Umesite testo da bude srednje tvrdo, kako bi se lako mesilo.

Namažite radnu površinu uljem pa izradite testo. 

Vratite u posudu, prekrijte folijom ili kesom i ostavite da narasta oko pola sata.

Premesite ovlaš pa podelite u četiri dela. Svaki deo razvucite u dugačku traku širine dlana.

Umotajte testo rolajući ga po dužini, pa od dobijene "perece" savijte krug u obliku "puža". Njega postavite u sredinu tepsije u koju ste stavili peki-papir.

Drugi deo takođe  razvucite na isti način, formirajte dugu, zarolanu "jufku" i nju nastavite da omotavate oko prvog "puža". Isto uradite sa trećom, pa sa četvrtom jufkom. Na kraju pogača u tepsiji izgleda kao savijača. 

Parče folije zgužvajte i umotajte u parče peki-papira pa ga gurnite u centar da tu ostane šupljina kad se pogača ispeče.

Po jufkama ukrug secnite oštrim makazama ukrasne rezove - ne do dna tepsije! - samo po površini.

Umutite jaje pa namažite pogaču po površini.

Tepsiju stavite u hladnu rernu, uključite je na 200 C stepeni i pecite oko 40 minuta.

Izvor: Sace recept