Usled rastuće zabrinutosti zbog širenja zaraze virusom, EFSA je na svom vebsajtu navela da je malo verovatno da se zaraza širi preko hrane, dodajući da pažljivo prati situaciju, prenosi briselski portal Euraktiv.

Glavni naučnik Agencija Marta Hugas izjavila je da „prethodne epidemije povezanih korona virusa, kao što su teški akutni respiratorni sindrom (SARS-CoV) i bliskoistočni respiratorni sindorm (MERS-CoV), pokazuju da nije bilo prenosa konzumiranjem hrane“.

„U ovom trenutku, ne postoji dokaz koji ukazuje da je korona virus na bilo koji način drugačiji u tom pogledu“, rekla je Hugas.

Veruje se da je životinja izvor prve infekcije, koja se pojavila u kineskoj oblasti Vuhan krajem 2019. godine.

Mada istraživači i dalje ispituju detalje kako se virus prenosi, Evropski centar za prevenciju i kontrolu bolesti potvrdio je da se korona virus širi između ljudi uglavnom kapljičnim putem, prilikom kašljanja i kijanja.

Nemačka agencija za procenu rizika BfR saglasila se sa tim zaključcima, dodajući da „trenutno ne postoje slučajevi koji su pokazali bilo kakav dokaz da su ljudi zaraženi novim tipom korona virusa drugim putem, kao što je konzumacija zaražene hrane ili preko uveženih igračaka“.

Upozorava se ipak da je moguć prenos preko površina koje su nedavno zaražene virusom, ali samo tokom kratkog perioda nakon kontaminacije, zbog relativno male stabilnosti korona virusa u spoljnom okruženju.

Uprkos tome, belgijske zdravstvene vlasti su nedavno donele odluku da se u restoranima ne služi nepečeno meso.

U kantini u Berlemonu, sedištu Evropske komisije, istaknuto je obaveštenje da se „za sada preferira da u ponudi nemaju bifteke i nepečeno meso“.

Dobro kuvanje mesa, izbegavanje moguće kontaminacije izmedju kuvane i nekuvane hrane, vodjenje računa o higijeni tokom pripreme hrane, neke su od preporuka Svetske zdravstvene organizacije.

EFSA, čije je sedište u Parmi na severu Italije, obuhvaćena je merama italijanske vlade u borbi protiv širenja virusa, a koje podrazumevaju i ograničenje u kretanju.

Zaposleni u toj agneciji rade od kuće, a sa stručnjacima i partnerima komuniciraju na telekonferencijama.

Izvor: Danas