U okviru projekta Zaboravljena jela Srbije, obilazimo našu zemlju, istražujemo veličanstvene predele i probamo autentične ukuse. Put nas vodi u Homolje

Pita od pasulja

  • Sastojci:
  • 250 g brašna
  • 2 kašike ulja
  • 1 kašika sirćeta
  • navrh noža soli
  • 9 kašika hladne vode
  • Fil:
  • 1/2 kg kuvanog pasulja
  • 2 struka mladog crnog luka
  • 300 g šampinjona
  • 1 dl bujona od povrća
  • 2 šargarepe
  • 1 kašika seckanog peršuna
  • 1 kašika senfa
  • so, biber
  • I još:
  • 2 čena belog luka
  • 4 kašike ulja
  • 2 kašike mlevenih oraha

Priprema:

U brašno dodajte so, ulje, sirće, vodu i mesite testo petnaestak minuta.

Podelite ga na onoliko delova koliko kora želite, svaki deo premesite, stavite na dasku posutu brašnom, premažite s malo ulja i ostavite na sobnoj temperaturi 20 minuta.

Za to vreme napravite fil:

Na zagrejanom ulju propržite seckan luk, dodajte rendanu šargarepu, dinstane pečurke (s bujonom), kuvani pasulj i začine.

Uz mešanje pržite 2-3 minuta, dodajte peršun i ostavite da se ohladi, pa dodajte senf i promešajte.

Svaki deo testa razvijte na debljinu 2-3 mm i ostavite sa strane.

Kore premažite uljem, odozgo stavite rendan beli luk, izbodite viljuškom na nekoliko mesta, stavite fil i pospite orasima.

Tako uvijte sve kore, premažite mešavinom ulja i vode i stavite u pleh postavljen pek-papirom.

Pecite na 200 stepeni 20 minuta, potom smanjite temperaturu na 180 stepeni i nastavite s pečenjem još 20-25 minuta.

Pečenu pitu izvadite iz rerne, poprskajte s malo vode, pokrijte kuhinjskom krpom i ostavite da se prohladi.

POGLEDAJTE VIDEO SA DETALJNIM UPUTSTVOM ZA PRIPREMU OVE ODLIČNE PITE, A U NASTAVKU TEKSTA SLEDI JOŠ SPECIJALITETA!

Homoljska čorba od koprive

  • Sastojci:
  • 1 kg telećih kostiju
  • 500 g kopriva
  • 1 uvrh puna kašika masti
  • 1 kašika brašna
  • 100 g slanine
  • 1 dl pavlake
  • so, biber

Priprema:

Skuvajte kosti za bujon: nalijte vodu tek da ogrezne, a kad provri, posolite, kuvajte još 20-30 minuta i procedite.

Odvojeno skuvajte koprivu u slanoj vodi i naseckajte.

Na masti propržite brašno, dodajte koprivu, izmešajte i nalijte bujonom.

Slaninu iseckajte na kockice, propržite i umešajte u čorbu.

Ostavite da provri, pa doterajte ukus solju i biberom, sklonite s vatre, umešajte pavlaku i odmah poslužite.

POGLEDAJTE DETALJNO UPUTSTVO ZA PRIPREMU OVE ZDRAVE ČORBE U NAŠEM VIDEO KLIPU A U NASTAVKU TEKSTA PROČITAJTE KOJA MESTA OBAVEZNO MORATE POSETITI U OVOM KRAJU!

Kada vas put nanese u ovaj živopisni kraj istočne Srbije, obavezno bi trebalo da posetite dva bisera prirode - Krupajsko vrelo i vrelo Mlave! Pogledajte nezaboravne slike u nastavku teksta!

PageBreak

U podnožju planine Bjelanice nalaze se dva bisera prirode kraškog porekla, koja obavezno treba posetiti.

Vrelo Mlave i Krupajsko vrelo privlače pažnju svih koji ih posete i očaravaju svojom neobičnom lepotom.

Vrelo Mlave nalazi se u blizini Žagubice, u prirodnom amfiteatru prečnika oko 25 metara.

Njegova dubina je još uvek misterija jer nije do kraja ispitana. Ronioci su stigli do 72 m, a dalja istraživanja nisu bila moguća zbog jakih vodenih struja.

Krupajsko vrelo ušuškano je u šumi, u rastinju, između sela Krupaje i Milanovca na oko 35 km od Žagubice. Neobična plavozelena boja jezera doprinela je njegovoj lepoti i popularnosti među svima koji su posetili ovo izuzetno mesto.

Krajolik privlači znatiželjnike i zbog vodopada, polupotopljene pećine i legende da se u dubinama hladnog jezera krije blago koje je planina progutala.

Pećinu s blagom navodno čuva vodeni duh zbog kojeg niko ne sme da uđe u vodu.Ronioci su zavrili ispod površine i otkrili lavirint podzemnih kanala koji nose živopisne nazive: Želudac, Tobogan, Mala soba, Šest metara, Velika soba, Glava ovna...

Krupajsko vrelo proglašeno je zaštićenim parkom prirode, jer osim očuvanog ekosistema, na ovom mestu izvire i lekovita termalna voda.

Pećina Ceremošnja

Istočna Srbija obiluje prirodnim fenomenima, pa se tako i na severoistočnim obroncima Homoljskih planina, na oko 15 kilometara od Kučeva, skrila pećina Ceremošnja, nazvana po obližnjem selu.

Otvorena je 1980. godine, a speleolozi su do sada ispitali nešto više od 700 metara.

Posetioci mogu zaviriti u brojne pećinske dvorane stazom dugom 431 m i uživati u bogatstvu stalaktita i stalagmita, draperija, okamenjenih vodopada i stubova. Od 2007. godine pećina ima status zaštićenog prirodnog dobra.

PageBreak

U Homolju koje je isprepletano vlaškim uticajem, kulinarska ponuda je izuzetno raznolika i bogata. Ovde domaćice vole da posluže svoje goste poljupčićima, tj. kolačićima od griza i badema.

POLJUPČIĆI OD GRIZA I BADEMA

  • 4 žumanceta
  • 200 g šećera
  • 150 g mlevenog badema
  • 100 g griza
  • 1 limun
  • I još, po želji:
  • oljušten badem
  • prah-šećer

Žumanca umutite sa šećerom, varjačom umešajte griz i badem.

Dodajte sok i rendanu koru limuna i ujednačite masu, pa pravite bombice.

Po želji, u svaku zabodite oljuštenu polovinu ili ceo badem.

Stavite u podmazan pleh i pecite na 180-200 stepeni.

Još vruće poljupčiće možete da uvaljate u prah-šećer, po želji.

POGLEDAJTE I VIDEO PRILOG O PRIPREMI OVOG SLATKIŠA!

Izvor: Lepa & Srećna