Izlazak na kolače bio je specijalna prilika u starom Beogradu, piše Lepa & Srećna.

Dame i gospoda uvek bi se posebno doterali za tu priliku, pa su žene nosile koktel haljine a muškarci redovno bili u odelu.

Najlepši kolači jeli su se u odabranim poslastičarnicama i u elitnim hotelima, a uz njih se pila kafa sa običnom vodom ili limunada ili boza - šta ko voli.

Svežina kolača i lepota dekoracije na tortama kasnije su se prepričavali među mlađim i starijim domaćicama, a romantični izlasci na kolače završavali su se šetnjom beogradskim korzoom i romantičnim poljupcem za laku noć. Poljubac bi, ponekad, morao i da se prećuti!

Tri torte uvek su bile u vrhu beogradske poslastičarske ponude, a za sve tri - mi imamo recept!

SRNEĆA LEĐA: bečka torta koju su svi Beograđani zavoleli

  • Sastojci:
  • 125g putera
  • 100g šećera
  • 5 jaja
  • 100g mlevenih badema
  • 50g mlevenog keksa
  • 100g otopljene čokolade za kuvanje
  • 20g brašna
  • 1 kašika cimeta
  • Za fil:
  • 1dl mleka
  • 150g šećera
  • 100g čokolade za kuvanje
  • 100g putera
  • Glazura:
  • 100g čokolade
  • 5 kašika ulja

Priprema:

Prvo skuvajte fil tako što sve sastojke stavite u šerpu, promešate i kad provri kuvate 5 minuta stalno mešajući.

Izručite fil u pleh poprskan vodom i ostavite da se se ohladi.

Penasto umutite puter sa 50g šećera i žumancima, a zatim dodajte belanca umućena sa preostalim šećerom.

Ostale sastojke izmešajte i sjedinite sa puterom i jajima.

Rebrasti pleh podmažite puterom pospite brašnom i sipajte pripremljenu masu.

Pecite u rerni zagrejanoj na 200C 40 minuta.

Masa je pečena kad se odvoji od ivica pleha, a možete proveriti i nožem koji ćete zabosti u sredinu mase.

Izvadite pečeno testo iz kalupa, rasecite ga poprečno da dobijete 3 kore i ostavite ih da se ohlade.

Filujte donju i srednju koru pripremljenim kremom i stavite odozgo najužu koru.

Otopite čokoladu s uljem i prelijte kolač.

Po sredini poređajte bademe.

MOSKVA ŠNIT: torta iz srca Beograda

  • Sastojci:
  • Za koru:
  • 6 belanaca
  • 6 kašika
  • 5 kašika mlevenog keksa
  • 1 kašika brašna
  • 6 kašika mlevenih lešnika
  • Za prvi fil:
  • 1 l mleka
  • 120g gustina
  • 6 jaja
  • 400gr šećera
  • 1 kesica vanil šećera
  • Za drugi fil:
  • 5 belanaca
  • 500 gr šećera
  • 500 gr putera
  • 700 gr višanja
  • 200 gr šećera za višnje
  • 300 gr ananasa
  • 300 gr bresaka iz kompota

Priprema:

Umutite sneg od belanaca i šećera.

Izmešajte brašno i mleveni keks.

Sada polako dodajte sneg od belanaca i sipajte u četvrtasti pleh. 

Pecite desetak minuta na 200C stepeni.

Kad se ohladi, podelite na četiri dela.

Za prvi fil, izmešajte gustin, žumanca, šećer i vanilin sa malo mleka.

Ostatak mleka stavite na tihu vatru pa kad provri dodajte mešavinu sa žumancima.

Kuvajte 5 minuta i neprekidno mešajte.

Za drugi fil, ušpinujte gusto šećer pa ga dodajte u umućena belanca i ostavite da se stegne.

Umutite puter i dodajte sneg od belanaca sa šećerom.

Skuvajte višnje sa šećerom pa ih procedite i ohladite.

Filovanje: kora, prvi fil, seckani ananas, seckane breskve, drugi fil, pa kora i višnje pa prvi fil.

Sve ponovite i završite filom pa dekorišite listićima badema ili ukrasite šlagom i voćem.

PARISKA TORTA: prelepa kremasta poslastica od šlaga i čokolade

  • Sastojci:
  • 10 jaja
  • 200 gr šećera
  • 250 gr brašna
  • 40 g kakao praha
  • Za fil:
  • 1.5 l neulupanog šlaga, tj. slatke pavlake
  • 150 gr čokolade
  • 250 gr šećera

Priprema: 

Umutiti belanca sa šećerom, postepeno dodati žumanca, brašno i kako. Ispeći  i kada se ohladi iseći na četiri tanke kore.

Za fil:

Kuvati 1/2 l pavlake, 100 gr čokolade i 50 gr šećera.

Stalno mešati da ne zagori. Kad počne da vri, skinuti sa vatre i ostaviti da se potpuno ohladi i stegne.

Zatim izmešati sa litar šlaga i 200 gr šećera.

Mutiti mikserom dok se ne sjedini. Filovati u tri sloja  i sa strane.

Napomena: Možete i dodatno dekorisati čokoladnim mrvicama, tačkicama šlaga ili na neki drugi način, a pregled raznih dekoracija možete naći OVDE.

RECEPTI ZA NAJBOLJE TORTE