Sastojci:

1 glavica kupusa (malo više od 1 kg)

1 kg mesa

200 g pirinča

1 osrednji crni luk

1 konzerva paradajz pelata

2 dl belog vina ili 2-3 kašike vinskog sirćeta

suvo meso, slanina, kobasice,... po izboru i ukusu so, biber

mlevena crvena paprika

Priprema:

U dublju šerpu sipajte vodu i stavite na ringlu da provri. Da biste lakše razdvojili listove kupusa, izvadite koren, a glavicu kupusa, sa tom rupom od korena okrenutom na dole, stavite u provrelu vodu. Kuvajte par minuta dok listovi malo ne omekšaju i dok ne počnu da se razlistavaju, to traje nekih 4-5 minuta.

Prokuvan kupus izvadite iz šerpe, prelijte ga hladnom vodom i ostavite da se prohladi toliko da možete da ga razlistate rukama. Za to vreme, dok čekate da se kupus prohladi, pripremite punjenje od mesa i pirinča.

U šerpi na malo masnoće propržite sitno iseckan crni luk. Kada zastakli dodajte pirinač i sve zajedno još kratko propržite. U pirinač sipajte jednu veliku čašu vode (oko 3 dl), poklopite i isključite ringlu. Sačekajte desetak minuta da pirinač upije svu tečnost, a za to vreme pripremite prohlađeni kupus: razdvojte listove i isecite sa svakog lista onaj srednji, tvrdi, korenasti deo. Ako su listovi veći, možete ih seći na polovine, što opet zavisi od toga da li volite veće ili manje sarme.

Mleveno meso stavite u dublju činiju a, kada pirinač upije svu tečnost, preručite ga u meso. Sve posolite, dodajte biber i papriku (po ukusu i slatku i ljutu) i dobro umesite rukom da dobijete ujednačenu smesu.

Na svaki list kupusa stavljajte po 1 kašiku fila (otprilike). Uvijajte u sarmice i slažite u nauljenu ili namašćenu vatrostalnu posudu koja može da ide u rernu. Između sarmi slažite komadiće dimljenog mesa, slanine, rebara, kobasica,... šta imate. Kada napravite sve sarme, odnosno kada potrošite sav materijal, prelijte ih vinom i sosom ili sokom od paradajza. U sezoni pardajza, možete staviti 5-6 svežih paradajza.

Poklopite posudu i stavite u hladnu rernu. Uključite rernu na 180-200°C i poklopljeno pecite otprilike 2 sata. Računajte da vam prvih sat vremena treba da bi se sve dobro zagrejalo, a tek drugi sat sarme počinju da se kuvaju, odnosno peku. Nakon tog vremena možete otklopiti i ostaviti da se sarme još malo zapeku i dobiju boju.

Uz gotove sarme idealno je da poslužite proju ili projaru.

Napomena: umesto paradajza iz konzerve, možete upotrebiti 1/2 l gustog soka od paradaza ili 1 kg svežeg paradajza.

Izvor: Kuvarancije