Niske temperature i obilne kiše koje su zahvatile Srbiju ovog proleća negativno utiču na rod ranog voća i povrća, zbog čega su cene na pijacama u drastičnom porastu, čak i kada je reč o prošlogodišnjem rodu. Tako kilogram trešanja košta 350 dinara, dok se boranija prodaje i za 400 dinara!

Ledeni i kišoviti maj ne odgovara nikome, a najmanje voću i povrću, pa je usled niskih temperatura izmrzao krompir, dok cvetovi opadaju na jabukama, šljivama i trešnjama. Sve to uslovilo je da prodavci prinudno podignu cene kako bi osigurali zaradu, pa tako na pijačnim tezgama trešnje koštaju 350 dinara, dok boranija dostiže cenu od 400 dinara po kilogramu. Visoke cene trgovci pravdaju troškovima transporta, a kažu da pojeftinjenja neće biti sve dok ne stigne domaća proizvodnja:

- Posle suše kiša je bila neophodna, ali ako nastavi da pada ovim tempom, možemo da zaboravimo na trešnje i višnje. Pojedino voće i povrće jeste poskupelo, što znači da ga nemamo dovoljno, uništeno je. Nadam se da će nam boranija uspeti - kaže zabrinuti trgovac na Kalenić pijaci.

Međutim, neki prodavci kažu da još uvek nisu dirali cene i da ne znaju da li sledi poskupljenje ili će nas ipak obradovati niže cene proizvoda:

- Ponude će biti slabije, verovatno i lošijeg kvaliteta, a da li to znači da ćemo spuštati ili podizati cene, ne znam - iskren je prodavac.

Cena je porasla i zelenoj salati, pa sada glavica staje od 40 do 70 dinara, dok kilogram paradajza mesecima drži cenu od skoro 300 dinara. Paprike su i dalje skupe, u zavisnosti od vrste - babura košta oko 500 dinara po kilogramu.

Stručnjaci objašnjavaju da vremenske neprilike najmanje gode ranom voću i povrću, da kiše uništavaju njihovu proizvodnju, ali da će podstaći rast i bujanje pšenice, soje, suncokreta i kukuruza.

Voće Cene/kg:

  • Jagode 240-350
  • Trešnje 300-350
  • Jabuke 25-150
  • Breskve 230-300
  • Grožđe 350-400
  • Limun 125-200
  • Banane 100-180
  • Pomorandže 80-200

Povrće Cene/kg:

  • Krompir 60-80
  • Krompir (mladi) 100-200
  • Beli luk 350-600
  • Paprika (više vrsta) 170-500
  • Paradajz 100-280
  • Rotkvice (veza) 25-40
  • Spanać 60-100
  • Tikvice 40-70
  • Krastavac 100-150
  • Boranija 300-400
  • Zelena salata 40-70

Tekst: Milica Vujović

Izvor: Kurir