• Sastojci:
  • 300g brašna
  • 20g kvasca
  • 1,75dl mleka
  • kašičica šećera
  • 1/2 kašičice soli
  • 0,4dl ulja
  • 3 viršle
  • 1 jaje za premazivanje
  • susam
  • karanfilić
  • zrno suvog grožđa

Kvasac rastopite u mleku, dodajte mu ulje, šećer, brašno i so i umesite mekše testo. Ostavite ga da naraste oko 1 h. Testo premesite i podelite na četiri dela. Jednu četvrtinu testa ostavite za glavu a preostale tri podelite na po pet delova.

Od 14 delova napravite loptice i u svaku stavite po 1/6 viršle.

Petnaestu lopticu podelite na pola pa onda od svakog dela napravite opet lopticu pa ih prerežite skoro do kraja tako da se dobiju papci.

Od dela za glavu odvojite malo za kosicu i uvo. Kosicu napravite tako što ćete lopticu od testa iseći na tračice a uvo tako što ćete testo ovalno oblikovati. "Glavu" napunite polovinom viršle pa je oblikujte kao na slici.

Od karanfilića napravite oči a od zrna suvog grožđa nos. Usta oblikujte tj. zarežite kašičicom.

Složite testo kao na slici i premažite umućenim jajetom, pa pospite susamom. Ostavite uskršnju pogaču (jagnje) da naraste oko 40min do 1h pa pecite na 200C da fino porumeni.

View this post on Instagram

A post shared by kadjakuvam (@kadjakuvam) on

Izvor: Kad ja kuvam