Torta od kupina može se praviti i sa zamrznutim voćem.

  • 6 krupnijih jaja (na sobnoj temperaturi)
  • 1 šolja kristal-šećera
  • 1 šolja belog brašna
  • 1 kesica praška za pecivo
  • Za sirup:
  • 1 šolja tople vode
  • 1 kašika kristal-šećera
  • 4 kašike limunovog soka
  • Za fil:
  • 3 šolje šećera u prahu
  • 300 gr putera
  • 250 gr krem sira
  • 200 gr kupina
  • 2 kašike limunovog soka

Umutite jaja dodajući postepeno šećer. Kad budu gusta i penasta, dodajte brašno pomešano sa praškom za pecivo i prosejano.

Podelite u dva (okrugla ili u obliku kakav želite) pleha i pecite do pola sata na temperaturi od 180C (dok površina ne postane zlatnožuta).

U šerpici zagrejte 100 gr kupina sa 2 kašike limuna pa ih na tihoj temperaturi izgnječite viljuškom i kuvajte desetak minuta. Procedite voće da biste odstranili semenke pa ostavite dobijeni sirup da se ohladi.

Umutite puter sa prah-šećerom. Dodajte krem sir i sirup od kupina (kašiku po kašiku).

Napravite sirup od limuna. Isecite 100 gr kupina (ostavite nekoliko za ukrašavanje) na kolutiće.

Rasecite pečene kore na pola. Svaku premažite sirupom od limuna pa premažite sirupom od limuna.

Filujte svaku koru, ubacite kolutiće kupina pa celu tortu ukrasite filom, "ružicama" od fila i celim kupinama.