Ovaj meki keks ne sadrži pšenično brašno i jaja, tako da je odličan za ljude koji imaju alergije. Recept se takođe može prilagoditi veganima i ljudima koji su alergični na mleko.
Sastojci:
- 100 g brusnica
- 2 kašike lanenog semena
- 140 g ovsenog brašna
- 1 kašičica praška za pecivo
- ½ kašičice sode bikarbone
- ½ kašičice soli
- ½ kašičice cimeta
- 2 kašike mekog putera
- 30 g smeđeg šećera
- 50 g kokosovog šećera
- 1 kašičica ekstrakta vanile
- 130 g ovsenih pahuljica
Priprema:
Zagrejte rernu na 180 °C. Pokrijte dve velike tepsije za pečenje sa papirom za pečenje. Pomešajte laneno seme i 3 kašike vode u šolji. Ostavite po strani. Pomešajte brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu, so i cimet.
Pomešajte puter i šećer i mutite dva minuta da dobijete penastu smesu. Dodajte vanilin šećer i laneno seme i pomešajte sastojke da dobijete glatku smesu. Pomešajte brašno sa ovsenim pahuljicama, dodajte brusnicu i umućeni maslac sa šećerom.
Pravite kuglice debljine 0,5 cm i stavite ih na pleh za pečenje. Ostavite više prostora između keksa, jer će narasti tokom pečenja. Pecite 12 minuta dok keks ne dobije lepu braon boju.
Tekst: M. L.
Izvor: Ženski magazin
Još uvek nema komentara - sjajna prilika da pokreneš diskusiju.