Staroplaninski kačamak je kombinacija vlaškog sa ovčijim sirom i "bugarskog" sa slaninom i suvim paprikama, izuzetno ukusno i kalorično jelo za prave gurmane.

PROČITAJTE JOŠ: POSNA ŠTRUDLA NA VODI: evo kako da spremite jeftinu i ukusnu domaću štrudlu sa pekmezom (RECEPT + FOTO)

Sastojci:

  • 1kg gr belog kukuruznog brašna
  • 3 glavice crnog luka srednje veličine
  • 300 grama dimljene slanine ili sušenice, pršute i 2-3 cepkane suve paporike
  • 1 kriška tvrđeg ovčijeg sira ili jačeg kravljeg
  • 1 kašičica aleve paprike i 1 tucane
  • svinjska mast ili ulje
  • voda
  • so

PROČITAJTE JOŠ: SARAJEVSKA KLJUKUŠA SA KROMPIROM: tradicionalna pita na starinski način za bogat doručak (RECEPT + FOTO)

Priprema:

U šerpu sipati oko 1,5 l vode, kašiku soli i kašiku ulja-masti da prokuva. Kada voda provri dodati postepeno kukuruzno brašno uz neprekidno mešanje da se razbiju grudvice. Kuvati dok se ne zgusne oko 10-20 minuta.

U drugu šerpu staviti kašiku masti i sitno seckani crni luk da se uprži. Kada dobije staklastu boju dodati na kocke isečenu slaninu, cepkane suve paprike, polovinu izgnječenog sira i nastaviti sa prženjem još par minuta. Isključiti ringlu i dodati kašičicu aleve i tucane paprike i izmešati sa ostalim sastojcima.

U vatrostalnu ili zemljanu činiju preručiti kačamak, pola upržene smese izmešati sa kačamakom, zatim poravnati i preliti ostatkom uprženog luka i slanine ili odmah sve pomešati.

Odozgo posuti rendani ili izgnječen ovčiji sir.

Uz kisele paprike, krastavčiće. Prijatno!

Izvor: Južna Srbija Info