Jabuka se smatra najpopularnijim voćem od kojeg se, pored svežih sokova, prave i ukusne pite, kolači i štrudle. Pored toga što može da bude savršena užina, njena lekovita svojstva nadaleko su čuvena, piše Glossy.

U jabuci ima i do 40 mg vitamina C, potom vitamina A, E, B1, B2, B6 i beta-karotena. Ona sadrži i minerale kalijum, kalcijum, fosfor, magnezijum i gvožđe. Takođe, snažan je antioksidant. Zahvaljujući visokom udelu ugljenih hidrata, posebno fruktoze i glukoze, jabuka snadbeva organizam energijom i sprečava umor i gubitak koncentracije.

Studije su pokazale da ljudi koji jedu tri jabuke ili kruške na dan lakše gube kilograme. Ovo voće ima malo kalorija, a prepuno je vode i vlakana, zbog čega održava sitost. Pomaže u sprečavanju osam vrsta kancera, srčanog udara i u borbi protiv Alchajmera. Jača imunitet, doprinosi mršavljenju, stimuliše rad bubrega, jetre i žuči, štiti srce i krvne sudove, smanjuje stres, umor i nesanicu, štiti od bakterija i virusa. Jabuka smanjuje rizik od šloga, zube čini beljim i pomaže da se sa njih očiste naslage hrane.

Sastojci:

  • 5 jaja
  • 5 kašika brašna
  • 5 kašika šećera
  • 4-5 jabuka
  • 150 g mlevenog keksa sa cimetom
  • 2 kašičice cimeta
  • 5-6 kašika meda
  • kesica praška za pecivo
  • šoljica ulja
  • kašičica muskatnog oraščića
  • kašičica karanfilića
  • limeta

Priprema:

Iseckane jabuke posuti sokom od limete, pa dodati med i cimet. Pleh obložiti papirom za pečenje i posuti keksom, rasporediti smesu od jabuka i ponovo posuti keksom. Zapeći desetak minuta na 200 stepeni. U drugoj posudi pomešati brašno i suve začine, pa im lagano dodavati ulje i umućena jaja sa šećerom. Smesu dodati na polupečene jabuke i peći još pola sata na 180 stepeni.

Recept piše: Jasmina Antonijević Milošević

Izvor: Glossy