Meso uvek čuvate u frižideru? Naravno, ali ipak treba da znate da sve što preostane od ručka može biti opasno po zdravlje. Trovanje ćete izbeći ako ih kratko čuvate i bezbedno podgrevate, piše Lepa & srećna.

Bez obzira na to da li je meso crveno ili belo, ostatke takvih jela smete da čuvate u frižideru najviše 2 dana nakon što su spremljena. Pri podgrevanju, pazite da temperatura dostigne minimalno 75 stepeni Celzijusa. Znači, ne smete da meso samo "smlačite" i poslužite.

U zamrzivaču je najbolje da čuvate meso u sosu ili supi. Takvo meso ostaje sočno kad se odmrzne, za razliku od pečenog ili prženog koje se osuši, naročito u predelu uz kosti.

Izvor: Lepa & srećna

Pročitajte još!

Kulinarski izazov: piletina "njam-njam" (RECEPT, JELA S MESOM)

Sastojci:

  • 1 pakovanje pilećih fileta (400-500gr)
  • 1 supa od pečuraka u kesici
  • 500 ml vrhnje za kuvanje

Priprema: Filete isecite na listove. Prah supe iz kesice naspite u dubok tanjir, pa u taj prah uvaljajte svaku šnitu fileta sa obe strane. Poređajte u vatrostalnu činiju, veoma malo namazanu uljem. Prelijte vrhnjem i zapecite u rerni, oko 30-45min, na 200C.  Nije potreban drugi začin.

Recept je poslala naša čitateljka Fata Ejubović. Zahvaljujemo joj se i pozivamo vas da ga lajkujete na našoj Fejsbuk stranic

Idealno jelo za porodični ručak: pikantna piletina u bogatom sosu

Sastojci:

  • 5-6 praziluka (nasečenih na kolutiće)
  • 50 g slanine (naseckane na kockice)
  • 1 luk (sitno naseckan)
  • 2-3 čena belog luka (sitno naseckanog)
  • 1 šargarepa (narendana)
  • 4-5 krompira (nasečenih na kockice)
  • 1-2 kašičice crvene mlevene slatke paprike
  • maslinovo ulje
  • so, biber
  • 300 g piletina (bataci, karabataci ili belo meso)

Priprema: Očistite povrće i isecite ga. Meso kratko propržite na ulju sa svake strane (batake i karabatake možete ostavite cele, a belo meso iseći na kockice). Praziluk kratko blanširajte  u vreloj posoljenoj vodi. Na maslinovom ulju popržite slaninu, crni i beli luk i šargarepu. Posolite, pobiberite, dodajte krompir isečen na kockice i dinstajte. Dodajte mlevenu crvenu papriku, zalijte s malo vode da pokrije krompir i nastavite da dinstate. Dodajte blanširani praziluk i meso, još vode i kuvajte na laganoj vatri još pola sata (sve dok meso i ostlai sastojci ne budu sasvim kuvani). Poslužite toplo.

SAVET: Praziluk ćete najlakše oprati ako ga prvo presečete po dužini istavite pod mlaz vode. Otresite ga i isecite kako želite.

Recepte piše: Marija Jakob