Sastojci:

Za testo:

  • 1 kg brašna
  • 3 kesice suvog kvasca
  • 3 ravne kašičice soli
  • 2 ravne kašičice šećera
  • 620 ml mlake vode

PROČITAJTE JOŠ: Recept za porodični ručak: pileća krilca sa ljutom kobasicom i mladim krompirićima (RECEPT)

    Za fil: 

    • kečap
    • šunka
    • rendani sir
    • pavlaka
    • šampinjoni iseckani na listiće
    • origano

    Priprema: 

    U dubljoj posudi pomešati brašno, kvasac, šećer i so, pa u sredini mase napraviti udubljenje i sipati vodu. Voda mora biti mlaka, nikako vruća, jer testo neće narasti. Kašikom lagano dodavati brašno sa strana posude i postepeno sjedinjavati testo. Kada se grubo sjedini izručiti testo na pobrašnjenu radnu površinu i dobro ga zamesiti. U toku mešenja dodavati po potrebi brašna kako se ne bi lepilo, ali ne treba preterati, jer testo treba da bude mekše.

    Nastavak pripreme klasične kalcone očekuje vas na sledećoj strani!

    PageBreak

    Iskusne kuvarice znaju, a za početnike mali savet - što duže mesite testo ono je lepše, pod rukom se oseća da je glatko, pa je samim tim i dalja obrada lakša.

    PROČITAJTE JOŠ: NAJLEPŠI DOMAĆI SLADOLED: kako se pravi parfe od malina i banana (RECEPT)

    Testo vratite u posudu, pokrijte čistom pamučnom krpom i ostavite na toplom mestu oko pola sata da naraste. Biće otprilike duplo veće kada naraste.

    Testo se ponovo razmesi i rastanji oklagijom na debljinu 3 - 4 mm. Krugove možete praviti na dva načina - od nerazklagijanog testa pravite kuglice pa ih razvijate, ili razvijete celo testo u komadu pa uz pomoć prevrnutog manjeg tanjira odmerite krugove.

    Na razvijenu kalconu stavite sve sastojke za fil, a možete i nešto dodati ili oduzeti, po želji. Preklopiti krugove, malo zavrnuti i pritisnuti rubove, ređati u podmazan pleh ili na papir za pečenje i svaku kalconu ili blago na par mesta zarezati nožićem ili bocnuti viljuškom.

    Peći na 220 stepeni dok ne dobiju lepu rumenu boju.

    Prijatno!

    Tekst: MalaMarie

    Prilagođeno sa: Coolinarika