Hleb i krompirići mogu da izazovu rak, tvrdi Britanska agencija za standarde u ishrani koja je 23. januara 2017. godine pokrenula kampanju "Uvek birajte zlatno", piše Lovesensa.

Opasna supstanca koja nastaje prilikom pripreme krompira ili pečenja kriški hleba u tosteru naziva se akrilamid. Ona nastaje od kombinacije šećera, aminokiselina i vode koji u hemijskoj reakciji na temperaturi većoj od 120 stepeni Celzijusa.

Do stvaranja akrilamida nastaje kad god pripremamo namirnice koje se pretežno sastoje od skroba - uz hleb i krompir, rizični mogu da budu i keks i žitarice.

Nekoliko saveta za čuvanje i termičku obradu ovih namirnica mogu da nas zaštite od kancerogenog dejstva akrilamida - pročitajte ih OVDE

PROČITAJTE JOŠ:

Terapijski pas Norbert pomaže bolesnoj dečici: 20 slika najslađeg šteneta izlečiće vaš stres za 1 minut (FOTO)

Čestitala sam mu rođendan a povredio me najviše u životu: evo kako sam SVE oprostila muškarcu koji me je napustio

Zen priča o pranju sudova: haos u sudoperi, haos u glavi