Pijana pastrmka

Sastojci:

  • 1 veća pastrmka - oko 2.5 kg
  • 3 limuna, iseći na kriške
  • so i biber
  • 1 kašičica morača
  • rukohvat peršuna
  • 200 ml belog vina
  • 1 šolja bistre supe

Priprema:

Iseckati sitno beli luk, pomešati sa malo ulja, sokom od limuna, začinom i peršunom. Posoliti pastrmku, napuniti začinima i limunom u posudu za pečenje. Peći nekih 15 minuta na 200 C, pa politi sa malo belog vina. Tokom pečenja zalivati pastrmku sa vinom, nasuti i malo bistre supe, oko 1 šolju. Peći nekih 20-30 minuta.

PEČENA PASTRMKA SA ŠAMPINJONIMA - STRANA 2.

PageBreak

Pečena pastrmka sa šampinjonima

Sastojci:

  • 4 pastrmke
  • 1/2 šoljice maslinovog ulja
  • 1 pakovanje šampinjona
  • 1/2 sruka praziluka (srednje veličine)
  • 5 čena belog luka
  • 1 kašičica suvog biljnog začina
  • 1/2 kašičice bibera
  • so po potrebi
  • 1 limuna
  • malo prezli
  • 1/2 kašičice bibera

Priprema:

Pastrmku očistiti i istrljati solju, pa oprati, jer se tako najbolje opere. Osušiti je sa krpom okolo. Premazati je sa maslinovim uljem i suvim biljnim začinom i sa malo soli, pa odložiti.

Pečurke oprati i iseči na deblje listove.

Beli luk očistiti i iseckati sitno. Praziluk iseći na kolutove. Uključiti rernu na 220 stepeni da se greje.

Pleh namazati uljem, pa složiti isečene pečurke, zatim praziluk, sitno iseckan beli luk, biljni začin, malo soli, bibera po potrebi i peršuna.

Preko toga staviti riibu, pa dodati sok od 1 linuna i posipati malo prezli na svaku ribu. Staviti u zagrejanu rernu.

Peći oko 50 minuta na 220 stepeni.

PASTRMKA S ORASIMA - STRANA 3.

PageBreak

Pastrmka sa orasima

Sastojci:

  • 1 kg pastrmke
  • 150 g oraha
  • 100 g ulja
  • 2 šargarepe

Priprema:

Glavicu crnog luka sitno isečemo i pržimo u tiganju na zagrejanom ulju. Orahe naseckamo. Kada luk omekša u tiganj dodamo iseckane orahe. Pekač ili vatrostalnu posudu pouljimo. Unutrašnjost pastrmki napunimo filom iz tiganja i poređamo u posudu za pečenje. Prelijemo paradajz pireom. Preostali fil nanesemo na pastrmke i poprskamo uljem. Pečemo 60 minuta u rerni zagrejanoj na 200 stepeni. Uz ribu pripremljenu na ovaj način najbolje je poslužiti salatu od krompira.

Izvor: Recepti