Žitarice su izuzetno zdrava hrana i bogat izvor ne samo proteina i ugljenih hidrata već i vitalno važnih vitamina. Naučili smo da izbegavamo hleb i smanjujemo količinu brašna u svojoj ishrani zato što smo predugo koristili uglavnom belo brašno, u kojem tih materija ima najmanje. Međutim, ako koristite integralna brašna, obezbedićete telu i dovoljnu količinu celuloze i drugih vlakana koji podstiču metabolizam.

 Posebno je korisno heljdino brašno i zato, kad god možete, pripremajte različite specijalitete - palačinke, pite i pogače od heljdinog brašna.

Međutim, ako nemate vremena za pripremu đakonija, to ne znači da treba da zanemarite ovu važnu namirnicu. Pripremite ukusan napitak koji će pomoći da obuzdate apetit. 

Sve što je potrebno da uradite je da:

  • tri kašike heljdinog brašna razmutite u čaši hladne vode
  • posebno stavite litar vode da proključa i u ključalu vodu sipate heljdino brašno

Sve dobro izmešajte i kuvajte na laganoj vatri povremeno mešajući pet do sedam minuta. Kada se ohladi možete dodati kašiku meda. Držite u frižideru i uzimajte po jednu čašu pre jela.