Sastojci (za 12 parčića):

Za testo:

  • 80 g šećera
  • 140 g putera
  • jaje
  • rendana kora jednog limuna
  • so
  • 250 g brašna

Za fil:

  • jaje
  • 1 žumance
  • 2 kašike šećera
  • 150 g slatke pavlake
  • sok 2 limuna
  • sok jedne pomorandže

Priprema:

Za sipkavo testo lagano umutite puter sa 80 g šećera. Dodajte jaje, rendanu koru limuna, prstohvat soli i na kraju brašno. Sve brzo umestite u glatko testo, zamotajte u foliju i oko 30 minuta ostavite u frižideru.

Kalup za tortu (o 24 cm) podmažite. Rernu zagrejte na 200 stepeni. Testo rastanjite i položite ga u kalup, sa ivicama podignutim uz rub. Testo na više mesta probodite viljuškom. Prekrijte masnim papirom i opteretite ga sa nekoliko oraha u ljusci ili zrnima pasulja. 

Testo pecite oko 20 minuta. Izvadite. Sklonite orahe i papir. Ostavite da se testo ohladi. Temperaturu rerne smanjite na 180 stepeni.  Za fil penasto umutite jaje, žumance i 2 kašike šećera. Dodajte slatku pavlaku. Fil začinite sokom limuna i pomorandže. Krem dobro promešajte i ravnomerno premažite preko testa. Zatim tart dopecite u rerni još 30 minuta. Eventualno, pred kraj pokrijte masnim papirom. Kolač od limuna servirajte dobro rashlađen.

Vreme pripreme: 95 minuta + za hlađenje 30 minuta