Sastojci:

  • 300 g mlevenog kikirikija
  • 300 g mlevenog keksa
  • 200-250 g maslaca
  • 250 g šećera u prahu
  • kesica vanilin šećera
  • 2 jajeta
  • 200 g seckanog ili drobljenog kikirikija 

Čokoladni preliv:

  • 2 šoljice mleka
  • 5 kašika šećera
  • 3 kašike kakaa (može i čokolada u prahu)
  • 100 g čokolade za kuvanje
  • kašika margarina

Priprema: Mleveni keks i mleven kikiriki dobro pomešajte. Maslac i šećer u prahu dobro umutite u jednoličnu smesu pa dodajte vanilin šećer i jaja. Dobro umutite da dobijete krem. S kremom i mešavinom od keksa i kikirikija zamesite fino testo. Oblikujte duguljastu tortu ili je stavite u četvrtast pleh koji ste podmazali ili prekrili peki papirom i poravnajte. Na površini torte poređajte drobljen kikiriki i pritisnite kako bi se zalepio za testo. Na kraju stavite čokoladni preliv.

Za preliv u šerpu stavite mleko, šećer ,kakao i margarin, pa rastopite na tihoj vatri. Sklonite s vatre i dodajte čokoladu izlomljenu na kockice. Kad se čokolada istopi i krem postane jednoličan, prelijte tortu. Posle jednog sata ili sat i po ponovo prelijte tortu tako što ćete pokupiti preliv koji je iscurio sa strane. Ostavite tortu da se stegne preko noći ili nekoliko sati u frižideru. 

Napomena: Ovo nije glazura već preliv, i neće sasvim da se stegne, zato i ne pomišljajte da ste nešto pogrešno uradili – treba da bude upravo onako kako je opisano u receptu. Zbog prirode preliva nije preporučljiva ni neka dodatna dekoracija.

Recepte piše: Milja Lukić